У Києві скоїли замах на суддю, який розбирає справу Евромайдана

15 вересня 01:40

Поліція не змогла затримати нападників, суддю довелося госпіталізувати до однієї з київських лікарень.

 

14 вересня, у вечір п'ятниці, невідомі здійснили озброєний напад на суддю по справі розгону Евромайдана Святошинського районного суду міста Києва Сергія Дячука - на нього напали біля власного будинку, повідомляється на сайті Ради суддів України.

Поліція не змогла затримати нападників, суддю довелося госпіталізувати до однієї з київських лікарень. Сам постраждалий, згідно з повідомленням РСУ, вважає причиною нападу професійну діяльність.

"Сам Дячук пов'язує напад на себе з професійною діяльністю, про що свідчать погрози розправитися з суддею і вислови, що повторюють риторику людей, які незадоволені тими рішеннями, які судді приймають, і закликають до розправи над суддями", - йдеться у повідомленні.

Інформацію щодо вчиненого злочину внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 296 (хуліганство) частина 4 (дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, якщо вони вчинені із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень).

Суддя Дячук відомий громадськості тим, що під його головуванням проходять слухання справи про вбивство людей на Майдані 18-20 лютого 2014 року. Справа, у якій вже фігурують 157 потерпілих і більше 500 свідків. На лаві підсудних - п'ятеро екс-співробітників київського полку "Беркут". Їх звинувачують у масовому вбивстві протестувальників, а також у вчиненні терористичного акту. Справу колишніх правоохоронців веде колегія суддів на чолі з головою Сергієм Дячуком та за участю суду присяжних.

"Рада суддів України звертається до правоохоронних органів з проханням ретельно розслідувати спробу нападу і вжити невідкладних заходів, щоб нападник був затриманий і притягнутий до відповідальності", - йдеться у заяві РСУ.

Як повідомлялося раніше, наслідок ідентифікувало 22 підозрюваних в організації та проведенні силовий зачистки Майдану Незалежності чотири роки тому. При цьому суди ще не винесли жодного вироку по кримінальних проваджень щодо організаторів і виконавців розгону учасників Евромайдана в ніч на 30 листопада 2013 року,