У Києві перейменували Соціалістичну вулицю і Інтернаціональну площу

12 жовтня 14:47

Декомунізація в столиці продовжується, попри спротив частини депутатського корпусу Київради.

 

Київська міська рада підтримала перейменування деяких вулиць, провулків та площі у столиці, повідомляє прес-служба Київради.

Зокрема, перейменовано:

- вул. Красноводську на вул. Хотинську у Подільському районі;

- вул. Дніпродзержинську на вул. Кам'янську у Дарницькому районі;

- вул. Миколи Лебедєва на вул. Юрія Поправки у Дніпровському районі

- вул. Ярослава Галана на вул. Августина Волошина у Солом'янському районі;

- вул. Дніпропетровську на вул. Новокодацьку у Солом'янському районі;

- вул. Краснодонську на вул. Кучмин Яр у Солом'янському районі;

- вул. Лебедєва-Кумача на вул. Миколи Голего у Солом'янському районі;

- вул. Соціалістичну на вул. Левка Мацієвича у Солом'янському районі;

- вул. Тимофія Шамрила на вул. Парково-Сирецьку у Шевченківському районі;

- вул. Ежена Потьє на вул. Антона Цедіка у Шевченківському районі.

Окрім того, нову назву - пров. Бориса Шахліна - отримав пров. Горького у Голосіївському районі. Перейменовано Дніпропетровське шосе на Дніпровське шосе, площу Інтернаціональну на площу Валерія Марченка, а провулку Краснодонському дали історичну назву - пров. Кучмин Яр.

Окрім того, визначено назви для 39 нових вулиць. Більша частина із них - 24 - знаходяться у Голосіївському районі міста. Вони отримали імена Назарія Яремчука, Остапа Вересая, Бориса Матюшенка, Олександра Удовиченка, Сергія Шелухіна, Григорія Голоскевича, Феодосія Печерського тощо. Ще 15 нових вулиць розташовуються у Деснянському районі. Їм присвоєно імена Михайла Білинського, Василя Біднова, Родини Вороних, Ярослави Стецько, Григорія Косинки, Леся Танюка, Євгена Плужника, Іси Мунаєва тощо.

У серпні 2017 року директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович повідомив про те, що декомунізація в Україні в контексті перейменування в цілому відбулася.

"Якщо в цифрах, коротко, то перейменовано 987 населених пунктів. З них 32 міста. Що ще не перейменовано - це дві області, Дніпропетровська та Кіровоградська. Вони прописані в Конституції, і їх перейменування має відбуватися через зміну Основного закону або, як варіант, через вилучення переліку областей", - сказав він.

Крім того, перейменовано вже 52 тисячі вулиць. "Це, знову ж таки, майже все. Хоча в деяких населених пунктах затягнулися дискусії про перейменування. Навіть у Києві, здається, з десяток назв все ще підлягають декомунізації", - додав В'ятрович.

За даними опитування Соціологічної групи "Рейтинг", майже половина громадян (48%) підтримують ідею заборони комуністичної ідеології в Україні, проти – 36%, не визначилися – 16%.