У Харкові спецслужби РФ намагалися вбити екскомандира батальйону ЗСУ – СБУ

09 сiчня 18:23

Контррозвідка попередила замах на вбивство, організований спецслужбами країни-агресора.

 

У Харкові попереджено замах на вбивство одного з колишніх бойових командирів розвідувального підрозділу батальйону ЗСУ, організований російськими спецслужбами. Про це повідомили сьогодні у пресцентрі СБУ.

За даними спецслужби, для виконання злочину залучили харків'янина, який раніше проходив військову службу у Нацгвардії, однак його звільнили через компрометуючі обставини. Завдання чоловік отримав під час виїзду до Росії. Подальші дії російські куратори узгоджували з ним через месенджер. За вбивство виконавцю обіцяли гроші.

Спецслужби РФ планували помститися командиру за успішні операції проти незаконних збройних формувань терористичних організацій "Л/ДНР", кажуть у СБУ. Зокрема, була знешкоджена група офіцерів Збройних сил РФ, один з яких носив звання "Героя Росії".

Харків'янин готувався вчинити замах у багатоквартирному житловому будинку, де мешкає командир, заклавши саморобну вибухівку. Контррозвідники та слідчі СБУ із задіянням бійців Центру спецоперацій "А" затримали зловмисника з вибухівкою у будинку. За оцінками фахівців, потужність вибухового пристрою становила півкілограма тротилу та приводилася у дію за допомогою радіосигналу з автомобільної сигналізації. Через підвищену небезпеку вибухового пристрою під час транспортування, його знищили у дворі будинку без загрози для життя людей.

Зараз вирішується питання щодо повідомлення затриманому про підозру та обрання йому міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляли у СБУ, 2019 року за матеріалами контррозвідки було розпочато 239 проваджень за злочини проти основ національної та громадської безпеки: державна зрада (57), шпигунство (сім), посягання на територіальну цілісність та недоторканність України (чотири), терористична та диверсійна діяльність (54). До різних термінів та видів покарання за рік було засуджено 90 осіб.