У Харківській області знайдений повішеним місцевий активіст-антикорупціонер

06 червня 01:20

Останнім справою покійного було розслідування щодо якості води КП "Вода Есхара".

 

Увечері 5 червня у лісі біля селища Есхар Харківської області виявили повішеним місцевого активіста Миколу Бичко, першим щодо дивної загибелі активіста на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook повідомив юрист Роман Лихачов.

"У Чугуєві знайшли повішеним активіста із селища Есхар, який боровся з корупцією. Поліція не приїжджала майже годину", - написав Лихачов.

Лихачов розмістив у себе на сторінці фото померлого, судячи з якого він прив'язав мотузку до гілки, встав на дерев'яну колоду, а потім зістрибнув з неї. При цьому юрист вважає, що самогубство активіста було інсценоване.

"Моя думка - самогубство інсценовано грубо і цинічно, можу навести масу доказів, так як і пофігізм поліції підказує, що все спишуть по-швидкому і на гальмах... Микола готував документи для відкриття громадської організації. Перед смертю також моніторив очисні споруди - і тут різко вирішив повіситися - не смішіть", - написав Лихачов.

На смерть Бичко також відреагував Дмитро Дробот. У тому, що сталося, антикорупціонер звинувачує бездіяльність поліції.

"А ви Арсен Борисович, продовжуйте і далі розповідати,що у нас "НОВА ПІЛІЦІЯ", а Петро Порошенко обов'язково скаже, що все у нього тепер по-новому. Ось тільки хлопця вже не повернеш. І тут не в злочинності справу. А в тому, що ви панове можновладці, продовжуєте про@@вати країну, дивлячись на картинки Танечки Чорновіл. А ми вам говорили. Ми вам писали. Так куди вже там не тільки ми. Всі посли писали і КРИЧАЛИ вам у вуха. Знайдіть, покарайте,посадіть. НІ...", - написав Дробот на своїй сторінці у Facebook.

У прес-службі Головного Управління Національної поліції підтвердили факт смерті чоловіка 1994 року народження.

"Тіло без видимих ознак насильницької смерті. вирішується питання про внесення відомостей до ЄРДР за ст. 115 (умисне вбивство) з позначкою "самогубство", - повідомили в ГУ Нацполиции.

Судячи із записів у Facebook, Бичко був активним членом громади Есхара та адміністратором групи "Ініціативна молодь Есхара". У ній він викладав пости про розвиток і життя рідного селища. Останній його пост був присвячений реконструкції джерела за рахунок коштів місцевих мешканців і з'ясування законності дій щодо вивезення відходів очисних споруд КП "Вода Есхара". Він написав, що для виявлення можливих порушень до Есхару приїжджала екологічна комісія.

Як повідомлялося, 5 червня на голову громадської організації "Автомайдан-Одеса", члена Ради громадського контролю НАБУ Віталія Устименка напали двоє озброєних зловмисників. Потерпілий отримав закриту черепно-мозкову травму, струс мозку, рубану рану в районі лівого виска, забій грудної клітини, колото-різану рану лівої сідниці.

У лютому 2018 року у приміщенні Солом'янського суду Києва, де розглядалася клопотання про обрання запобіжного заходу підозрюваному у корупції меру Одеси Геннадія Труханова, Віталія Устименка побила група "тітушок". За словами активіста, керував ними депутат одеської міськради Олександр Іваницький, член партії мера міста Геннадія Труханова "Довєряй дєлам".