У Греції шістьох українців засудили за перевезення нелегалів

05 вересня 21:00

Відповідно до законодавства країни, за кожного перевезеного дають 10-15 років ув'язнення.

 

Суд грецького міста Каламат у вівторок, 4 вересня, виніс вироки шістьом громадянам України, яких підозрюють у перевезенні нелегальних мігрантів з Близького Сходу. Двох українців засудили до 18 місяців позбавлення волі, ще четверо дістали максимальні терміни ув'язнення у грецькій в'язниці – до 25 років і більше, повідомляє "Слідство.Інфо".

Усі засуджені були членами трьох екіпажів суден, які грецькі правоохоронці затримали за перевезення біженців.

Дружина одного із засуджених розповіла журналістам про те, що її чоловіка, Сергія Ульянова, затримали 17 грудня 2017 року. Він знайшов в інтернеті оголошення з пропозицією влаштуватися на роботу матросом на прогулянковій яхті в Туреччині. Вже за два тижні його та іншого українця-члена екіпажу змусили перевозити біженців з Іраку в Італію.

Як і Альона Ульянова, родичі інших засуджених у розмові з журналістами наголошували на тому, що ті погоджувалися лише на законну роботу. Ульянову та напарнику присудили 18 місяців за ґратами, з яких українець проведе в ув'язненні за максимум чотири місяці, оскільки вже відсидів у в'язниці майже рік.

Він отримав невеликий термін, бо сам викликав поліцію, коли членів судна змушували перевозити нелегальних мігрантів. "Мій чоловік відмовився вантажити біженців у яхту, туди встигли залізти лише троє з човна на березі. Він розповів грецькій поліції про погрози від людей, які його наймали на роботу. Та його все одно заарештували", - наголошує жінка.

За даними адвоката Ульянова Дімітріуса Кауніса, зазвичай українці, яких звинувачують у перевезенні нелегалів, отримують 10-15 років в'язниці за кожного біженця на борту. Також для іноземців зменшують терміни, якщо вони у в'язниці відвідують спеціальні школи з вивчення мови.

"Саме тому терміни можуть сягати і декілька сотень років ув'язнення. За грецькими законами, у такому випадку за ґратами залишають на 25 років. Термін можуть зменшити, якщо в'язні відвідують школи при тюрмах", – пояснив він.

Читайте також: В італійських тюрмах перебувають понад 100 українців через нелегальне перевезення мігрантів

За даними Міністерства закордонних справ України, станом на кінець червня понад десять тисяч громадян України затримані, засуджені або відбувають покарання в різних країнах світу.

Лише у в'язницях Греції утримуються 160 затриманих або засуджених українців. З них більшість - 112 осіб - за обвинуваченням у перевезенні нелегальних мігрантів.