У ГПУ звинуватили банду Януковича в причетності до зникнення частини справи Лазаренка

03 жовтня 12:00

Українська сторона намагається добитися повернення частини грошей, які вкрав Лазаренко.

 

Значна частина справи екс-прем'єра Павла Лазаренка була вивезена командою колишнього президента Віктора Януковича за кілька днів до революції Гідності, про це заявив заступник генерального прокурора Євген Єнін в інтерв'ю "Українським новинам".

Як пояснив Єнін, Лазаренко відбув термін покарання в рамках вироку суду США. У той же час триває цивільний процес - США проти Лазаренка. США мають підстави отримати перемогу в рамках цього процесу і конфіскувати кошти екс-прем'єра. "Відразу ж хотів би спростувати інсинуації, які почали проникати в українські ЗМІ про нібито бездіяльності українських компетентних органів у цій справі. Ми знаходимося в тісному контакті з партнерами. Ми розслідуємо кримінальну виробництво, яке налічує понад 30 тисяч томів. Значна частина цієї справи була вивезена бандою Януковича за кілька днів до революції Гідності. Це окремі епізоди справи", - заявив він.

Єнін також підкреслив, що Україна сподівається повернути гроші, вкрадені Лазаренком. "Буквально сьогодні генеральний прокурор надіслав відповідний лист на адресу президента України", - сказав він.

Раніше суд Антигуа і Барбуда конфіскував на користь своєї держави 66,7 млн доларів, які були заморожені на рахунках екс-прем'єр-міністра України Павла Лазаренка в цій країні. Банк, в якому зберігалися ці гроші, на даний момент ліквідовано.

У 2014 році, коли суд у Вашингтоні схвалив угоду, згідно з яким банк на острівній державі Антигуа отримує частину від майже 250 мільйонів доларів, що належали колишньому українському прем'єр-міністру Павлу Лазаренку, партнер юридичної компанії AGG Берд пояснював, що в України була можливість претендувати на ці гроші, коли в 2004 році цю справу було розпочато. "Наскільки мені відомо, державі Україна прийшло повідомлення про те, що спору про ці грошей немає. Україна в той час прийняла рішення не брати участь у цьому процесі або не прийняла ніякого рішення", - заявив юрист.

Читайте також: У ГПУ впевнені, що в України є шанс повернути активи Лазаренка із США
Лазаренко був засуджений у США за організацію корупційних схем. На свободу він вийшов ще в 2012 році, однак, незважаючи на свої обіцянки він не повернувся в Україну, а продовжує жити в Сполучених Штатах.

Статки Лазаренка, які, як передбачається, отримано незаконним шляхом і виведено за кордон, оцінюють в 250 млн дол. Ці гроші, на які претендує цілий ряд кредиторів, є предметом 15-річного судового розгляду.