У Горлівці "мертва" шахтна вода може потрапити в систему водопостачання — Аваков

01 вересня 15:12

У разі її виходу на поверхню рівні забруднення водного басейну на величезній території будуть катастрофічними.

 

За наявними даними, в районі Горлівки рівень шахтних вод піднявся з 1,5 км в 2014 році до 400 метрів на сьогоднішній день. Шахтна вода - брудна, неприпустимо високий вміст солей і домішок важких металів робить її непридатною для людини та екосистеми в цілому. Така вода вбиває все живе і ні при яких умовах не може бути використана в якості питної чи навіть технічної.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ України. На його думку, в разі її виходу на поверхню рівні забруднення водного басейну на величезній території будуть катастрофічними.

"Підвищення рівня "мертвої" води і підтоплення викликані припиненням роботи насосів, що відкачували шахтну воду навіть на закритих шахтах. Тепер ці насоси масово відключаються, а обладнання та електропроводка на шахтах розкрадаються, - зазначає автор. - За результатами екологічного моніторингу східних територій, проведеного в 2017 р. в рамках спільного проекту Координатора проектів ОБСЄ і Мінприроди, ситуація з забрудненням поверхневих і підземних вод в регіоні досягла критичного рівня".

Детальніше про екологічну катастрофу на окупованих територіях читайте у статті Арсена Авакова "Mayday! Донбас - загроза екологічної катастрофи в центрі Європи" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".