У Генпрокуратурі розповіли про ризики виходу Вишинського із СІЗО

15 липня 11:58

Суд у справі російського пропагандиста відбудеться вже сьогодні.

 

Обвинувачений у державній зраді російський пропагандист, керівник агентства "РИА-Новости Украина" Кирило Вишинський може вийти на волю й втекти з України "завдяки" рішенню Конституційного суду та листам від родичів, переданих президент Володимиру Зеленському російським журналістом.

"Сьогодні о 16:15 у приміщенні Подільського райсуду відбудеться засідання у справі… Кирила Вишинського. Що очікується? Що ця людина, офіційно за рішенням суду, вийде на волю", - пише у своєму Facebook речниця генерального прокурора Лариса Сарган.

Сприяти цьому можуть рішення Конституційного суду України, який дозволив суддям обирати підозрюваним у тяжких злочинах запобіжний захід, не пов'язаний із триманням у CІЗО, та лист від мами Вишинського, привезений президенту Володимиру Зеленському головним редактором "Эха Москвы" Олексієм Венедіктовим.

"Кирило Вишинський важливий для Путіна. Він важить для Путіна найбільше за всіх українських полонених. Саме тому одного лише Вишинського можна було б обміняти: на 24 військовополонених українських моряків (майже 250 днів у полоні), журналіста Романа Сущенка (більше 1000 днів у полоні), режисера Олега Сенцова (більше 5 років у полоні)...На всіх разом!", - додає вона.

Як повідомлялося, 10 січня прокуратура завершила досудове слідство у справі про державну зраду і надала Кирилу Вишинському і його захисту доступ до матеріалів кримінальної провадження, у квітні Подільський районний суд Києва розпочав розгляд кримінальної справи по суті.

15 травня минулого року співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою АР Крим повідомили про розкриття діяльності мережі медіаструктур, підконтрольних Російській Федерації. Зокрема, провели обшуки в офісі "РИА-Новости Украина" і затримали керівника видання Кирила Вишинського. Йому вручили повідомлення про підозру за статтею 111 Кримінального кодексу - державна зрада.

У липні Вишинському повідомили про підозру за ч. 1 статті 263 "незаконне придбання, зберігання вогнепальної зброї і боєприпасів".

За даними слідства, на проведення підривної діяльності проти України Вишинський отримував щомісяця 53 тисячі євро. Видання публікувало матеріали, які виправдовують анексію Криму, а також на підтримку терористичних угруповань "ДНР" і "ЛНР".

Докладніше про важливість справи Вишинського в умовах російської агресії проти України читайте в статті Валентини Самар ""Справа Вишинського" як дзеркало війни" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".