У Донбасі за добу загинув один військовий, один поранений

17 травня 09:16

Підтримувані Росією бойовики застосували озброєння, заборонені Мінськими угодами.

 

У зоні бойових дій в Донбасі 16 травня бойовики незаконних збройних формувань 13 разів порушили режим припинення вогню. Один військовослужбовець Об'єднаних сил загинув, ще один отримав поранення, повідомляє прес-центр штабу операції Об'єднаних сил.

"16 травня збройні формування Російської Федерації 13 разів порушили режим припинення вогню, з них чотири рази - з застосуванням заборонених Мінськими угодами мінометів калібрів 120 і 82 мм, - повідомили в штабі. - Внаслідок обстрілу один військовослужбовець Об'єднаних сил загинув, ще один наш захисник отримав поранення".

Більшість обстрілів, 11, зафіксовані в Донецькій області поблизу населених пунктів Водяне, Новотроїцьке, Дослідне, Кам'янка, Павлопіль, Богданівка, Мар'їнка. У Луганській області бойовики обстрілювали українські позиції в районі Золотого-4 і Новозвановки.

З початку поточної доби бойовики обстрілювали позиції ВСУ з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї поблизу населеного пункту Гнутово.

За даними української розвідки один бойовик НВФ знищений, четверо - отримали поранення.

Збройний конфлікт у Донбасі триває з 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що в Донбасі можуть перебувати хіба що російські "добровольці".

За даними ООН, станом на кінець грудня 2018 року, за час конфлікту загинули близько 13 тисяч людей, майже 30 тисяч - поранено.

Нагадаємо, 6 травня у межах ротації керівництва операції Об'єднаних сил в Донбасі президент Петро Порошенко призначив новим командувачем ООС генерал-лейтенанта Олександра Сирського. Він змінив на посаді генерал-лейтенанта Сергія Наєва. Офіційно антитерористичну операцію (АТО) на сході України було завершено 30 квітня 2018 року, натомість розпочато операцію ОС.

18 квітня російська сторона в Тристоронній контактній групі (ТКГ) відмовилася погоджувати ініційоване Україною чергове "великоднє перемир'я" в Донбасі.

Попереднє "весняне перемир'я" стало вже 19-м від початку війни в Донбасі. Воно, як і попередні перемир'я, у перший же день було порушено бойовиками російсько-окупаційних формувань.