У Донбасі почалася фаза ескалації – ОБСЄ

12 сiчня 14:39

За добу спостерігачі зафіксували 2 тисячі порушень.

 

Ситуація в зоні проведення антитерористичної операції загострюється, а Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ фіксує поступове збільшення кількості обстрілів.

"Після домовленості про перемир'я на свята встановився відносний мир. Але не було жодного дня без порушень. Сторони не повністю виконують взяті на себе зобов'язання... Зараз можна сказати, що почалася фаза ескалації. Про це свідчать 2 тис. порушень, які наші спостерігачі зафіксували з 17:00 вівторка по 17:00 середи цього тижня", - повідомив перший заступник СММ ОБСЄ Олександр Хуг на брифінгу в п'ятницю.

Він нагадав, що аналогічні домовленості вже були - так звані великоднє, шкільне, хлібне перемир'я, і всі вони проходили за однією схемою: різке припинення вогню, потім поступове збільшення кількості обстрілу.

"Всі ці перемир'я мали позитивні наслідки. Місцеві жителі отримували можливість перепочити від обстрілів. Але ці періоди тривали недовго", - зазначив Хуг.

Перший заступник голови місії також поінформував, що за 2017 рік спостерігачі зафіксували 401 тис. 336 порушень режиму припинення вогню в зоні АТО. Для порівняння в 2016 році було 320 тис. 130 випадків.

Хуг також додав, що минулого року було 4 тис. 65 випадків розміщення важкого озброєння в порушення Мінських домовленостей, 2 тис. 422 разів патрулям СММ ОБСЄ перешкоджали у виконанні мандата.

"Ми, СММ ОБСЄ, не можемо забезпечити встановлення миру, це можуть зробити лише сторони конфлікту, лише вони можуть припинити бойові дії і забезпечити стійкий світ шляхом відводу озброєння і проведення розмінування", - підкреслив він.

Нагадаємо, що за даними СММ ОБСЄ в результаті конфлікту в Донбасі з початку 2017 року з числа мирного населення загинуло 85 осіб і 384 були поранені.