У "ДНР" відмовляються від перенесення виборів і наполягають на своїх "закордонних спостерігачах"

03 липня 15:59

Пушилін не бачить передумов для перенесення виборів з 18 жовтня.

 

Представник самопроголошеної "ДНР" Денис Пушилін в п'ятницю заявив, що "поки немає" передумов для перенесення місцевих виборів на непідконтрольній Україні частині Донецької області з дати, яку односторонньому порядку затвердили в "республіці".

"Ми діємо в рамках Мінських угод. Все, що стосується виборів, має бути узгоджене з "ДНР" і "ЛНР". Наш варіант відправлений ОБСЄ і українській стороні, публічний, тому, враховуючи, що це можна вважати узгодженими, ми маємо намір проводити вибори 18 жовтня. Передумов перенесення виборів поки немає", - заявив Пушилін.

Проте він не виключив подальшого обговорення з даного питання в мінській підгрупі.

Також Пушилін заявив, що бойовики планують запросити на вибори своїх "міжнародних спостерігачів" з європейських країн. Як відомо, за "виборами" в "ДНР" восени 2014 року, які не були фактично визнані жодною країною світу, спостерігали європейські представники так званої "АБСЄ" (самопроголошеної Асоціації з безпеки та співробітництва в Європі - ред.), куди входили крайні праві і ліві європейці.

У свою чергу, лідер т. н. "ДНР" Олександр Захарченко вже заявив, що якщо США і їх віце-президент Джо Байден "не примусять" президента України Петра Порошенка до діалогу, це буде означати, що Байден "з ним заодно".

"І на США ляже відповідальність за зрив переговорів і неминучий у такому разі крах української державності", - цитує ТАСС реакцію Захарченка на осуд з боку США намір бойовиків провести вибори 18 жовтня. За словами "прем'єра", він - один, хто виконує Мінські угоди, а Порошенко "свідомо перекручує факти".

Раніше президент Порошенко в інтерв'ю італійському виданню заявляв, що вже готується окремий закон про проведення місцевих виборах на непідконтрольних Україні територіях. ПізнішеПорошенко підтвердив, що "особливий порядок самоврядування" на окремих територіях Донецької і Луганської областей, який був прийнятий законом ще у вересні 2014 року і змінений в березні 2015 року, буде закріплений в Конституції.

При цьому в самопроголошеній "ДНР" вже заявили про нібито "односторонній" початок виконання Мінських угод, проте запланували вибори самостійно і без погодження з Україною. Порошенко на це заявив, що проведення бойовиками незаконних місцевих виборів 18 жовтня буде мати руйнівні наслідки для виконання Мінських угод.