У Держприкордонслужбі не зафіксували "туристичного буму" в анексованому Криму

13 червня 15:46

Щороку адмінмежу з окупованим півостровом перетинає приблизно одна й та сама кількість громадян України.

 

Кількість громадян України, які перетинають адмінмежу з анексованим Росією Кримом, з року в рік залишається практично незмінною. У травні поточного року адмінмежу перетнуло майже стільки ж українців, як і торік, повідомив у коментарі "Крим.Реалії" речник Державної прикордонної служби України Олег Слободян.

Так Слободян прокоментував інформацію російських ЗМІ про нібито "туристичний бум" на окупованому півострові у період травневих свят.

"Ситуація з відпочинком багато в чому перебільшена російськими ЗМІ. Тому що різкого збільшення кількості українців, які їдуть саме відпочивати, ми не спостерігаємо", – наголосив він.

За його словами, прикордонники не відстежують мету відвідин українцями анексованого Криму, бо це є "певною мірою – обмеження прав і свобод". Однак статистика перетину адмінмежі свідчить про відсутність різкого збільшення відвідувачів.

"Якщо говорити мовою цифр, за травень 2019 року адмінкордон з Кримом перетнули близько 197 тисяч осіб, а за травень минулого року їх було близько 190 тисяч. Тобто збільшення несуттєве, і говорити про якесь різке зростання числа тих, хто їде, наприклад, відпочивати, було б недоречно", – підсумував речник ДПСУ.

Зазначимо, законно потрапити в окупований Росією Крим можна лише через українські контрольні пункти в'їзду-виїзду на адмінмежі з Херсонською областю. За порушення режиму перетину кордону іноземцям забороняється в'їзд в Україну щонайменше на три роки. Розмір штрафу передбачено до 5100 гривень, у разі порушення групою осіб – від 5100 гривень.

Так, 11 червня почесний консул Іспанії в Узбекистані Альфонсо Лопес Пандіелья порушив вимоги українського законодавства під час участі у російських змаганнях - він переплив Керченську протоку. У коментарі журналістам Пандіелья заявив, що не перебуває на держслужбі в Іспанії, і відмовився говорити, чи попередили організатори про наслідки відвідування окупованого півострова.