У Чорному морі розпочинаються навчання Sea Breeze-2019

01 липня 11:00

Новацією цьогорічних навчань стане відпрацювання річкового елементу.

 

В Одесі у понеділок, 1 липня, розпочинаються багатонаціональні військові навчання Sea Breeze-2019, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Навчання проводитимуть на морі, суші, у повітрі та під водою. У них візьмуть участь 900 військовослужбовців Військово-морських сил США, України, Болгарії, Румунії, Туреччини, Грузії і Молдови.

"Цього разу справжньою новацією стане відпрацювання річкового елементу. За легендою навчань противник намагатиметься заблокувати вихід до моря із річки Дунай. Корабельно-катерний склад Морської охорони отримає завдання забезпечити супроводження транспортних цивільних суден через гирло Дунаю до Чорного моря", - йдеться у повідомленні.

Крім цього, у морському компоненті навчань заплановане проведення артилерійських стрільб, висадки оглядових груп і удосконалення взаємодії спецпідрозділів. У водолазних тренінгах вперше візьме участь спецпідрозділ "ДОЗОР" державної прикордонної служби України.

У навчаннях візьмуть участь ракетний есмінець USS Carney, оснащений крилатими ракетами Tomahawk, і допоміжний десантний корабель Yuma ВМС Сполучених Штатів. Напередодні кораблі прибули до порту Одеси, повідомляє прес-служба 6-го флоту ВМС США.

"Кожен візит до Чорного моря дає нам унікальну можливість працювати з нашими регіональними морськими партнерами та союзниками", - цитує DW командира есмінця Тайсона Янга.

Своєю чергою в РФ пообіцяли стежити за діями ракетного есмінця USS Carney.

"Сили Чорноморського флоту приступили до спостереження за американським есмінцем керованої ракетної зброї Військово-морських сил США Carney відразу після його входження в акваторію Чорного моря", - заявили 30 червня у Національному центрі управління обороною РФ.

Зазначимо, щорічні військові багатонаціональні навчання Sea Breeze проводяться з 1997 року. Організаторами виступають Україна та США.

Учения #ExerciseSeaBreeze вот-вот начнутся! Следите за актуальными и захватывающими обновлениями в Twitter, Instagram и Facebook @ExSeaBreeze. #SeaBreeze #SB19 pic.twitter.com/iskINOimL1

- США по-русски (@USApoRusski) June 30, 2019

За даними Міністерства оборони України, у 2019 році українські військові візьмуть участь у 20 міжнародних навчаннях, шість з яких проводитимуться на території України.

Заплановано проведення 250 заходів оперативної підготовки і до 2000 основних заходів: командно-штабних навчань і тренувань, тактичних навчань, льотно-тактичних вправ, понад 200 заходів централізованої підготовки штабів бригад і підрозділів у вищих військових навчальних закладах.

Про найважливіші кроки у реформуванні ЗСУ читайте у статті Юрія Бутусова "Армія-2019: 5 життєво важливих змін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".