У Ахметова збираються оскаржити рішення суду Кіпру про заморожування активів

06 сiчня 01:09

У "СКМ" запевняють, що ні прямо, ні опосередковано не брали участі у приватизації "Укртелеком".

 

Група "СКМ", яка належить олігарху Рінату Ахметову, відреагувала на рішення суду Нікосії про заморожування її активів на 820 мільйонів доларів.

У своїй заяві група компаній наголосила, що не згодна з рішенням суду, адже опосередковано придбала акції "Укртелекому" у Raga Establishment Limited (раніше називалася EPIC Telecom Invest Limited) в 2013 році. І це сталося через 2 роки після приватизації державної компанії, повідомляє "Радіо Свобода".

"Ми отримали інформацію про попереднє визначення суду на Кіпрі щодо деяких компаній групи СКМ за позовом компанії Raga Establishment Limited. Ми категорично не згодні з цим визначенням, і воно буде нами оскаржено. Компанії групи СКМ будуть також активно захищатися в судах проти безпідставного позову компанії Raga Establishment Limited, в рамках якого було винесено ухвалу", - йдеться в заяві групи.

У "СКМ" наголошують, що в українських державних органів немає претензій до групи в питанні приватизації "Укртелекому".

"Претензії Фонду держмайна та інших державних органів України щодо законності приватизації "Укртелекому" та виконання інвестиційних зобов'язань стосуються саме діяльності Raga Establishment Limited і її реальних кінцевих бенефіціарів, а також осіб, які фінансували приватизацію в 2011 році", - підкреслюють в "СКМ".

Нагадаємо, що сьогодні стало відомо про те, що кіпрський суд заморозив $ 820 млн активів Ахметова. Відповідне рішення кіпрського суду Рінат Ахмєтов може оскаржити до наступного понеділка, 8 січня. При цьому в його компанії коментувати цю ситуацію відмовилися, мотивуючи тим, що "різні судові процеси в цьому питанні поки що чекають на розгляд".

У жовтні минулого року суд вирішив повернути у держвласність приватизований Ахмєтовим "Укртелеком".

Раніше, у травні, Генеральна прокуратура завершила досудове розслідування у справі про незаконну приватизацію "Укртелекому".

Фонд державного майна України (ФДМУ) подав до суду на розірвання договору з компанією "ЕСУ" в середині травня, вимагаючи також стягнути 2,17 млрд гривень пені.

ФДМ за підсумками оголошеного восени 2010 року конкурсу в початку 2011 року продав 92,79% акцій "Укртелекому" українській "дочці" австрійської EPIC - ТОВ "ЕСУ" за 10 млрд 575,1 млн гривень. Група "СКМ" українського бізнесмена Ріната Ахметова придбала "ЕСУ" у 2013 році.

Основним активом підприємства є довгострокові фінансові інвестиції – акції "Укртелекому", вартість яких у балансі оцінена в 10 млрд 799,3 млн гривень, згідно з договором купівлі-продажу від 2011 року.