У 2019 році в медустановах впроваджуватиметься безкоштовна діагностика — МОЗ

12 лютого 15:17

Всі громадяни вже отримують один гарантований пакет послуг.

 

В Україні вже запроваджений гарантований перелік послуг на первинці. Його можна отримати в медичних закладах, у яких працюють сімейні лікарі, терапевти й педіатри. Це діагностування та лікування найбільш поширених хвороб, травми, отруєння, патологічні стани, спостереження за хронічними хворими, ведення неускладненої вагітності, вісім аналізів, досліджень, вакцинація, згідно з календарем щеплень (щеплення від хвороб, які не входять до календаря, не забезпечується); лікарняні, рецепти (у тому числі за програмою "Доступні ліки") і направлення до вузькопрофільного спеціаліста. Це - один гарантований пакет послуг.

Про це в інтерв'ю для DT.UA заявила Оксана Сухорукова, директор директорату медичних послуг Міністерства охорони здоров'я України, в минулому волонтер, виконавчий директор БФ "Свої". За її словами, у другій половині 2019 року стартує програма "Безкоштовна діагностика".

"До неї увійдуть кілька десятків послуг, які покривають обстеження на поширені хвороби внутрішніх органів, та діагностика найпоширеніших видів онкології; аналізи, п'ять видів рентгену, шість видів УЗД, мамографія, кардіограма, моніторинг ЕКГ, два види тестів для визначення патологій, чотири види біопсії під контролем УЗД, ендоскопічні дослідження і навіть операції одного дня, - зазначила директор. - За підсумками роботи програми "Безкоштовна діагностика" коригуватимемо наші розрахунки на 2020 рік".

Детальніше про реформи в охороні здоров'я читайте у статті Алли Котляр "Директорка директорату медичних послуг Оксана Сухорукова: "Пацієнт, як і лікар, повинен обстоювати свої права"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".