У 2000 році доказів причетності Тимошенко до вбивства Щербаня не було

26 сiчня 11:41

Говорити про злочин треба тоді, коли є достатньо доказів, впевнений колишній заступник генпрокурора Обиход.

 

Можливість причетності Юлії Тимошенко до організації вбивства народного депутата Євгена Щербаня розглядалася українськими слідчими 13 років тому, але доказів не було. Про це в ефірі телепрограми "Шустер Live" повідомив заступник генпрокурора в 1998-2002 роках Микола Обиход.

За його словами, прізвище Тимошенко "спливало" при відпрацюванні версії про вбивство через бізнес-діяльність загиблого.

"Звичайно, у цій версії перевірялася корпорація ЄЕСУ і її посадові особи", - зазначив він.

Колишній прокурор заявив, що в свій час на це ніхто не звернув увагу.

"Ніхто не кричав з кожної трибуни, що перевіряється ЄЕСУ. Ця робота проводиться в закритому режимі", - пояснив він.

- У Кучми не було доказів причетності Тимошенко до вбивства Щербаня

Обиход також розповів, що Генпрокуратура вперше "вийшла" на Тимошенко в січні 2000 року з появою інформації про рахунок підозрюваного у виконанні злочину в Антигуа. За словами екс-прокурора, гроші на рахунок надходили через варшавське відділення американського банку, а кінцевим відправником був рахунок на Кіпрі, яким розпоряджалася родина Тимошенко.

"З'явилася вже конкретна версія про можливу причетність Тимошенко до фінансування цього вбивства, а через це - до участі в замовленні та організації цього вбивства", - пояснив він.

Також, за словами Обихода, у квітні 2001 року з'явилися перші свідчення, які підтверджували цю версію. Проте їх виявилося недостатньо.

"Кримінальна справа не порушувалася. Зараз нам ставлять у провину: а чому тоді не говорили? Говорити треба тоді, коли є достатньо доказів. Це нормальна практика слідства. Тоді не було достатньо доказів для пред'явлення звинувачень, тому й справа не порушувалася, і не висувалося звинувачення", - зазначив колишній чиновник ГПУ.

Обиход визнав, що на рахунку, куди нібито надходили гроші від Тимошенко за вбивство Щербаня, було також чимало перерахувань від інших фізичних і юридичних осіб. "Але цей ланцюжок існує, і про нього говорять свідки", - додав він.

У січні Генпрокуратура завершила розслідування кримінальної справи з вбивства народного депутата Євгена Щербаня в 1996 році. Тимошенко, а також екс-прем'єра Павла Лазаренка, підозрюють в організації його вбивства. !zn

Читайте також:

Генпрокуратура знайшла живих свідків у справі про вбивство Щербаня

Адвокати Ахметова заперечують його причетність до вбивства Щербаня

У Кучми не було доказів причетності Тимошенко до вбивства Щербаня

Тимошенко нагадала, кому було вигідне вбивство Щербаня