Тяжкохворого Бекірова не судитимуть у Красноперекопську

20 серпня 18:03

Адвокат Олексій Ладін назвав це маленькою перемогою.

 

"Верховний суд" окупованого Росією Криму задовольнив скаргу захисту активіста Едема Бекірова, скасувавши передачу його справи на розгляд до суду міста Красноперекопськ. Про це повідомляє у вівторок, 20 серпня, видання "Крим.Реалії".

Справу Бекірова повернуть у Центральний районний суд Сімферополя, щоб підготувати її розгляд по суті. Адвокат Олексій Ладін зазначив, що етапування Бекірова у Красноперекопськ було небезпечним для його життя, тому таке рішення "суду" є маленькою перемогою.

За словами самого активіста, після попередньої доставки у "Верховний суд" у нього на тиждень відмовили ноги, зараз же він бере участь у засіданні тільки після прийому знеболюючих препаратів.

Нагадаємо, що Едем Бекіров має низку проблем зі здоров'ям: цукровий діабет, підвищений тиск, ампутовану ногу. В умовах тримання в СІЗО здоров'я активіста значно погіршилося, загострилися наявні хвороби й з'явилися нові.

11 червня Європейський суд з прав людини постановив терміново помістити Едема Бекірова в лікарню. Старший слідчий "кримського управління" ФСБ Іван Романець відмовляється госпіталізувати активіста. Російська прокуратура підтримала відмову ФСБ у госпіталізації.

Російський слідчий запропонував політв'язню визнати "провину" в обмін на домашній арешт. У Європейському Союзі та ОБСЄ закликали негайно звільнити Бекірова і висловили занепокоєння важкою ситуацією з правами людини в Криму.

Як повідомлялося, 12 грудня 2018 року Бекірова затримали при в'їзді на територію окупованого півострова, куди він прямував для зустрічі з матір'ю та сім'єю. Окупанти сфабрикували обвинувачення за ч. 2 ст. 222 і ч. 2 ст. 222.1 (зберігання і передача вибухових речовин та боєприпасів) Кримінального кодексу РФ.