Туреччина спростувала причетність до створення кримськотатарського батальйону

30 грудня 08:24

У той же час у Туреччині нагадали, що не визнають незаконної анексії Криму.

 

Туреччина спростувала повідомлення російської сторони про її нібито підтримку створення кримськотатарських добровольчих батальйонів в Україні.

Як заявив представник Міністерства закордонних справ Туреччини Танжу Бильґич, твердження про підтримку його країною створених у Херсонській області добровольчих формувань з назвами "Кримськотатарський батальйон" та "Батальйон імені Номана Челебиджихана" безпідставні.

"Заяви російської сторони про те, що "Росію знову вдарили ножем у спину" є продовженням чорної пропагандистської кампанії, яку Росія веде проти Туреччини", - відзначає спікер МЗС.

Також представник МЗСу черговий раз підкреслив, що Туреччина не визнає незаконною анексії Криму і буде продовжувати стояти на захисті прав кримських татар.

Раніше народний депутат, лідер Кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв виступив з пропозицію створити добровольчий батальйон з кримчан. Депутат запевнив, що переважна більшість кримських татар залишаються на проукраїнських позиціях і російським властям вдалося переманити на свій бік лише трьох з 33 членів Меджлісу. Кримськотатарський батальйон також анонсував координатор громадянської блокади Криму Ленур Іслямов.

До цього Джемілєв, виступаючи на засіданні ООН,звинуватив Росію в перетворенні Криму в ядерну базу.

Міжнародні спостерігачі неодноразово відмічали погіршення ситуації з дотриманням прав людей на окупованому півострові, зокрема ущемлення прав кримських татар: витіснення їх ЗМІ, непідконтрольних владі, переслідування Меджлісу, заборона мітингів і навіть викрадення активістів, які так і не були належним чином розслідувані. СамомуДжемілєву заборонений в'їзд в Крим до 2019 року.