Турчинов назвав кількість зрадивших Україну кримських силовиків

28 сiчня 13:29

За словами секретаря РНБО, 99% співробітників СБУ та МВС у Криму зрадили присязі.

 

Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що на початку агресії РФ з 13 тисяч військовослужбовців ЗСУ в Криму не зрадили присязі лише 3900 осіб.

"З 13 тисяч військовослужбовців Збройних сил України не зрадили присязі - 3900. Серед співробітників Служби безпеки України 99 відсотків зрадили. Серед співробітників Міністерства внутрішніх справ, представлених в Криму - 99 відсотків зрадили. В таких умова ми починали з вами боротьбу", - сказав Турчинов, передає "Укрінформ".

Читайте також: Freedom House закликав Росію звільнити затриманих напередодні кримських татар

Під час анексії Криму значна частина державних службовців, суддів і співробітників правоохоронних органів Автономної Республіки перейшли на бік окупантів.

До анексії в Криму працювали 2,3 тисячі штатних співробітників СБУ, на материкову частину України переїхали лише 215 з них, або менше 10%. Частина з тих, що залишилися в Криму Сбушників звільнилася, частина перейшла на службу до ФСБ та інші російські силові відомства або окупаційну адміністрацію півострова.

Наприкінці грудня 2015 року Вища рада юстиції рекомендувала президенту звільнити 276 суддів Автономної республіки Крим та міста Севастополя за порушення присяги.

На початку жовтня перший заступник прокурора АР Крим Назар Холодницький, повідомив, що українські суди заарештували майно 276 кримських суддів, підозрюваних у держзраді, на суму понад 2 млрд грн.

В 2016 році президент Порошенко і Верховна Рада звільнили кримських суддів, які перейшли на бік окупанта, за порушення присяги.