Турчинов нагадав про кримінальну відповідальність для організаторів псевдовиборів в ОРДЛО

09 листопада 15:10

Усіх організаторів та учасників цих незаконних "виборів" притягнуть до відповідальності, заявив секретар РНБО.

 

Секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олександр Турчинов у зв'язку із намаганням провести незаконні "вибори" в ОРДЛО нагадав про кримінальну відповідальність для організаторів фейкового голосування. За його словами, ці злочинні дії "є грубим порушенням та повною дискредитацією Мінських угод, а також спробою російського агресора посилити свій контроль над окупованою територією", інформує прес-служба РНБО.

Турчинов заявив, що українські правоохоронці виявлять усіх організаторів та учасників цих псевдовиборів й притягнуть їх до кримінальної відповідальності. Секретар РНБО зазначив, що участь у організації та проведенні псевдовиборів підпадає під дію таких статей Кримінального кодексу:

стаття 109. Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади (передбачає позбавлення волі на строк до 10 років із конфіскацією майна);

стаття 110. Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (передбачає позбавлення волі на строк до 15 років або довічно із конфіскацією майна);

стаття 110-2. Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України (передбачає позбавлення волі на строк до 8 років із конфіскацією майна);

стаття 111. Державна зрада (передбачає позбавлення волі на строк до 15 років із конфіскацією майна);

стаття 114-1. Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань (передбачає позбавлення волі на строк до 15 років).

Турчинов також додав, що крім цих статей, організатори "виборів" та ті, хто беруть в них участь, можуть також бути притягнуті до кримінальної відповідальності по інших статтях. Це, зокрема, статті 158, 159-1, 161, 170, 255, 256, 258-3, 258-5, 260, 293, 295, 332-1, 338, 340, 341, 353, 436, 436-1 Кримінального кодексу.

Як повідомлялося, "вибори" нового ватажка "ДНР" призначено на 11 листопада. Після вбивства наприкінці серпня бойовика Олександра Захарченка, тимчасово виконуючим обов'язки став "голова народної ради ДНР" Денис Пушилін. "Народна рада ЛНР" також призначила вибори "депутатів парламенту" й ватажка псевдореспубліки на 11 листопада.

МЗС України закликало міжнародних партнерів посилити політико-дипломатичний тиск на Кремль у зв'язку з намірами окупаційної адміністрації РФ провести на окупованій території "позачергові вибори" ватажків бойовиків. А президент України Петро Порошенко наголосив на тому, що місцеві вибори тут можуть відбутися лише після деокупації регіону.

У ЄС та США нагадали про те, що проведення "виборів" на окупованій території грубо суперечить зобов'язанням Росії у межах Мінських домовленостей.