Тука допустив відновлення торгівлі з окупованими районами Донбасу

05 травня 09:10

Відновлення економічних зв'язків з ОРДЛО може стати важливим кроком у процесі їх деокупації, заявив заступник міністра з питань окупованих територій.

 

Заступник міністра з питань окупованих територій, екс-голова Луганської ОВГА Георгій Тука допустив можливість відновлення торгівлі з окупованими районами Донбасу.

За словами Туки, торговельна блокада ОРДЛО є абсолютно деструктивною політикою, яка налаштовує проти української влади місцеве населення та сприяє росту контрабанди.

"Існує дві протилежні точки зору. Одна полягає в тому, щоб відгородитися колючим дротом. Вона абсолютно деструктивна. В результаті ментально ми отримаємо втрату населення, озлобленість людей по відношенню до нас. Отримаємо і те, коли, здійснюючи виплати на окуповану територію, ми будемо субсидувати виробничі потужності агресора. Протилежна точка зору в тому, що потрібно зняти всі обмеження. Істина, як завжди, лежить посередині", - зазначив він в інтерв'ю для ЗМІ.

За його словами, відновлення торговельних зв'язків з непідконтрольними Києву територіями може стати одним з положень плану по їх деокупації, однак говорити про це ще рано.

"Це один з етапів того стратегічного плану, про який я говорив. Вчора я говорив, що його не існує. Сьогодні я бачив його сам. Перш ніж видавати цю інформацію, її треба правильно піднести, затвердити на рівні президента і РНБО. Тільки потім її можна подавати суспільству", - резюмував він.

Раніше повідомлялося, що Україна готова у стислі терміни розробити закон про вибори в ОРДЛО, і терміново провести їх, щоб вже до кінця літа отримати легітимних представників Луганська і Донецька. За словами заступника міністра закордонних справ України Вадима Пристайка, український уряд готовий вести переговори з законно обраними представниками ОРДЛО, навіть якщо зараз офіційний Київ вважає їх злочинцями.

За інформацією джерел ZN.UA, Захід встановив для україни нові крайні терміни по проведенню виборів в ОРДЛО і стабілізації обстановки в Донбасі. Якщо раніше Україні ставили умовою прийняття виборчого закону в ОРДЛО до кінця березня і проведення виборів на контрольованих територіях до кінця червня, то тепер українській владі запропоновано зробити це до кінця травня і до кінця серпня відповідно.

Детальніше про выполненни мінських домовленостей читайте у статті "Оборона "Мінська" Сергія Рахманіна у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".