ТКГ в Мінську домовилася продовжити роботу з вирішення ключових проблем з безпекою в Донбасі

29 сiчня 18:15

Одним з головних питань безпеки, українська сторона позначила встановлення контролю за кордоном із РФ.

 

Українська сторона Тристоронньої контактної групи під час засідання Мінську заявила про те, що в першу чергу необхідно вирішити блок питань щодо безпеки для виконання Мінських угод, повідомила речниця глави української делегації Дарка Оліфер.

"Під час засідання ТКГ українська сторона чітко заявила: вирішення проблем безпеки - припинення вогню, виведення збройних формувань і військової техніки, а також встановлення контролю за кордоном - є основним для виконання Мінських угод", - йдеться в повідомленні.

За словами Леоніда Кучми, світовий досвід врегулювання збройних конфліктів показує, що без встановлення державою контролю за своєю кордоном досягти миру неможливо

Зазначено, що ситуація з безпекою в Донбасі залишається складною. Зокрема, підтримуваний Росією незаконні збройні формування "ДНР" і "ЛНР" продовжують обстрілювати українські позиції. У тому числі обстріли ведуть і снайпери. Крім того, на лінії зіткнення діють розвідувально-диверсійні групи бойовиків.

"Домовилися продовжити роботу для вирішення блоку питань безпеки, які є ключовими для України і світового співтовариства", - додала Оліфер.

Раніше повідомлялося, що українська сторона Тристоронньої контактної групи в Мінську запропонувала три нових пункти в рамках другого етапу розведення сил і засобів в Донбасі. Водночас на засіданні ТКГ в Мінську 17 січня вдалося узгодити лише один з дев'яти пункт розведення.

Нагадаємо, 9 грудня у Парижі відбувся перший з 2016 року саміт у нормандському форматі. Учасники зустрічі підтримали припинення вогню, обмін у форматі "всіх на всіх" до 31 грудня, допуск Червоного Хреста до всіх утримуваним осіб, розведення військ на трьох ділянках, розширення мандата СММ ОБСЄ та продовження розмінування.

За словами міністра оборони Андрія Загороднюка, повне перемир'я планували розпочати з 1 січня. Однак бойовики продовжують обстрілювати українські позиції. У зв'язку з цим міністр закордонних справ виступив з ініціативою обговорити зрив домовленостей з Францією і Німеччиною.