Миру будь-якою ціною хоче все менше жителів Донбасу — опитування

09 квiтня 16:41

Збільшилося число жителів підконтрольній Україні території Донбасу, які вважають, що вийти із ситуації можна тільки силовим способом.

 

На підконтрольній українській владі території Донецької і Луганської областей стало менше громадян, які вважають, що для досягнення миру в Донбасі необхідно йти на будь-які компроміси, йдеться в результатах дослідження Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва.

Зокрема, в лютому в Донецькій області так вважали 14%, у листопаді 2018 року – 45%. У Луганській області в 2018 році вважали, що для досягнення миру в Донбасі необхідно йти на будь-які компроміси 47%, а зараз так думають 34% опитаних.

Думки про те, що заради досягнення миру потрібно погоджуватися на компроміси, але не на всі, дотримуються 50% жителів Донецької області і 49% жителів Луганської області. У 2018 році ця відповідь обрало 35% і 34% опитаних відповідно.

Ще 27% опитаних жителів Донецької області вважають, що досягти миру в Донбасі можна тільки силовим шляхом і перемогою однієї із сторін. У листопаді 2018 такої думки дотримувалися 14% громадян. У Луганській області так вважають 7% українців, а в 2018 році подібним чином відповідали 6%.

Важко відповісти на таке питання 9% жителів Донецької області і 10% жителів Луганської області. Раніше цей показник становив 6% і 13% відповідно.

Читайте також: Україна і Росія стоять на позиціях, що виключають можливість компромісу та досягнення миру — експерт

Опитування проводилося з 18 лютого по 2 березня 2020 року. В якій з областей було відібрано по 500 респондентів, вибірка репрезентативна за такими показниками як стать, вік та місце проживання (за винятком окупованих територій). Теоретична похибка дослідження становить 3,5%. Проводилося воно за фінансової підтримки посольства Великобританії в Україні.