Технічна місія ООН може допомогти обговоренню питання миротворців - Єльченко

20 лютого 07:25

Як мінімум, вона може провести військово-технічний аналіз, з'ясувавши кількість солдатів, яких треба залучити.

 

Україна розраховує на те, що Генеральний секретар ООН відправить до Донбасу технічну місію Організації для оцінки можливості проведення миротворчої місії, заявив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, передає "Укрінформ".

Єльченко зазначив, що результати технічної місії могли б дати поштовх застряглому обговоренню питання щодо відправки миротворців.

"Є стаття 99 статуту ООН, яка дає можливість Генеральному секретарю особисто приймати певні заходи. Відправити якусь групу, якогось призначити спеціального представника, який поїде до України. Це може бути технічна оонівська місія, про яку ми вже давно говоримо, яка б підготувала ґрунт для розгортання миротворчої місії", - зазначив він.

Постпред України додав, що ц рамках технічної місії можна було б зробити аналіз військово-технічного аспекту місії - скільки миротворців буде потрібно, щоб відновити порядок на території Донбасу. Єльченко зазначив, що політики називають різні цифри - від десяти до п'ятдесяти тисяч чоловік, тоді як поруч, під рукою, в секретаріаті ООН є фахівці, які могли б зробити ґрунтовний аналіз.

"Якщо б така група приїхала у Донбас, подивилася і написала якісь попередні висновки, це могло б підштовхнути і Раду безпеки ООН для початку обговорення цього питання", - заявив дипломат.

Єльченко також зазначив, що українська делегація в ООН прагне до більшої активності генсека Організації в плані України; колективне звернення з майже 25-ма тисячами підписів, що Президент України передасть Генеральному секретарю під час особистої зустрічі 20-го лютого в ООН, буде сприяти більш активним діям з його боку.

Втім, резюмував постпред, з боку нинішнього генсека поки немає сигналів про готовність надіслати технічну місію до Донбасу. Також поки що немає можливості подолати право вето, яке незмінно накладає РФ. Однак, додав він, все ж варто бути заздалегідь готовими до можливості відправки місії, якщо в майбутньому для неї з'явиться можливість.

В кінці січня президент Петро Порошенко повідомив, що три постійних члени Ради Безпеки ООН – США, Британія і Франція - підтримують введення миротворців до ОРДЛО.

Раніше голова ОБСЄ Мирослав Лайчак повідомив про готовність Організації підтримати розміщення миротворців ООН у ОРДЛО, надати підтримку та поділитися досвідом роботи в регіоні.

Спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер заявляв, що США підтримують розміщення миротворчої місії в Донбасі, але без згоди РФ втілити цей задум буде неможливо.

Росія, у свою чергу, категорично не хоче пускати миротворців схід від лінії розмежування.

Докладніше про перспективи розміщення миротворчої місії ООН в Донбасі читайте у статті Сергія Рахманіна "Миротворчість і мироігрища" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".