Табачника звинуватили у підробці законопроекту "Про вищу освіту"

15 сiчня 10:53

Після узгодження з міністерствами підготовлений робочою групою проект закону про вищу освіту несподівано змінився.

 

Законопроект "Про вищу освіту", підготовлений робочою групою під керівництвом ректора КПІ Михайла Згуровського, після узгодження з міністерствами став схожий на проект на ту саму тему, зареєстрований в Раді представниками Партії регіонів.

Як стало відомо "Коммерсант-Украина", документ, що передбачає розширення автономії вишів, тепер зберігає всі існуючі повноваження Міністерства освіти.

Ці зміни стали сюрпризом для членів робочої групи. Один з її учасників, президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт звинуватив міністра освіти Дмитра Табачника у фальсифікації.

"Перед Новим роком Кабінет міністрів затвердив наш законопроект і подав його на узгодження до міністерств. І ось несподівано ми дізнаємося, що в понеділок міністр освіти Дмитро Табачник намагався винести на засідання уряду абсолютно інший документ. Це підробка! Якщо Кабмін схвалить і внесе до Ради варіант, запропонований Табачником, ми відкрито заявляємо про те, що не маємо до цього стосунку", - заявив Квіт.

Законопроект Згуровського, який більше року обговорювали з ректорами, студентами і представниками влади, 3 грудня 2012 року був затверджений Кабміном і переданий на узгодження до міністерств.

У документі частину функцій Міносвіти пропонувалося передати колегіальному органу - Національному агентству з питань якості освіти. Також розширилася автономія вишів.
На думку студентських профспілок, саме цей законопроект необхідно виносити на розгляд Ради.

"У ньому враховані всі суперечні моменти, він збалансований і погоджений з представниками студентських організацій і фаховими експертами", - пояснив координатор громадської ініціативи "Студентський захист" Андрій Черних.

Зазначимо, що за останній місяць у Раді зареєстровано вже три документи даної тематики.

28 грудня законопроект "Про вищу освіту" зареєстрували народні депутати Сергій Ківалов, Микола Сорока і Григорій Калєтнік (всі - Партія регіонів). Їхній проект зберігає за Міносвіти діючі адміністративні повноваження в частині ліцензування та акредитації вишів, присвоєння наукових ступенів.

Окрім того, свій варіант представили народні депутати від опозиційних політичних сил. Він передбачає децентралізацію функцій Міністерства освіти і розширення студентського самоврядування. !zn

Читайте також:

Система вищої освіти України в 2012 році зазнала "болонської поразки"

Половина випускників вишів вважають, що в Україні немає жодного гідного університету

Табачник назвав протестуючих проти його призначення міністром "жалюгідною купкою"

Кабмін затвердив новий законопроект про вищу освіту. Але він знову буде допрацьовуватися