Сущенко: Операція з мого затримання планувалася і впроваджувалася мінімум рік

11 вересня 14:09

Журналіста затримали, коли він зустрівся зі старим знайомим.

 

Колишній політв'язень, журналіст Роман Сущенко розповів про те, що спецслужби Росії готували операцію щодо його затримання як мінімум рік. Про це він сказав в інтерв'ю агентству "Укрінформ".

"Було помітно, що ця операція планувалася і впроваджувалася мінімум рік, а то і більше. З приводу того, чи можна було їздити, чи не можна було їздити (у Москву, - ред.)… Це було помилковим, легковажним рішенням", - зазначив журналіст.

Він не виключає, що причиною затримання є його антиросійські публікації, які стали "доказами збирання інформації про збройні сили РФ".

"Це версія слідства. Вони навіть як докази демонстрували частину повідомлень для "Укрінформу" про Францію, які є у відкритому доступі на нашому сайті. Це офіційні заяви Франсуа Олланда, МЗС Франції, французьких експертів тощо", - зазначив Сущенко.

Він розповів про те, що поїхав до Москви у сімейних справах, щоб допомогти родичам. Після цього зустрівся зі старим знайомим-військовим, дитину якого хрестив. Про цю зустріч попрохав сам знайомий, каже Сущенко. Під час зустрічі ця людина підсунула диск під виглядом родинних фото, які у ході слідства "перетворилися" на якісь секретні дані про навчання російських військ та збройних сил.

"Після захоплення під час слідства на одному із записів знайомий запитує у спецслужбістів: "Ну що, гра вартувала свічок чи ні?". А відповідь лунає: "Все супер!". Тоді я зрозумів, що це було сплановано і планувалося тривалий час. Я не знаю, чому він так вчинив і яка мотивація його була, але підозрюю, що він, можливо, "на гачку сидів", - додав колишній політв'язень.

ФСБ затримала Сущенка в Москві в жовтні 2016 року, звинувативши у збиранні інформації про російське вторгнення в Україну. Влітку 2018 року Московський міський суд, ґрунтуючись на сфабрикованих обвинуваченнях, засудив його до 12 років позбавлення волі за "шпигунство". Сущенко відбував незаконно призначене "покарання" у виправній колонії №11 у Кіровській області.

7 вересня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і Росією у форматі "35 на 35". РФ повернула до України 24 полонених моряків і 11 політв'язнів: Романа Сущенка, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха, Станіслава Клиха, Миколу Карпюка, Олексія Сизоновича, Павла Гриба, Едема Бекірова, Євгена Панова й Артура Панова.