Супрун розповіла, як подолати страх публічних виступів

19 квiтня 11:11

У п'ятницю відбудуться дебати між кандидатами в президенти.

 

Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун перед дебатами між кандидатами в президенти дала кілька порад про те, як подолати страх публічних виступів. "Нервуватися через виступи перед аудиторією, тим більше великою, нормально. Головне - навчитися контролювати свої емоції", - написала вона на своїй сторінці на Facebook.

Кілька порад для того, щоб подолати страх публічних виступів:

Правильна постава: плечі підняті і відведені назад, лопатки опущені. Грудна клітина розкрита, але при цьому потрібна залишатися розслабленим. Шия повинна бути прямою - так не будуть пережиматися голосові зв'язки.

Подолати страх: можна уявити, що аудиторія тільки прокинулася і одягнена в піжами. Головне - розуміти, що нічого поганого не станеться.

Точка опори: потрібно розставити ноги на ширині плечей, в руках краще тримати картки з виступами, мікрофон або клікер для перемикання слайдів. Якщо махати руками, хвилювання тільки посилиться.

Очі людей: потрібно дивитися в очі тим, перед ким йде виступ. Саме візуальний контакт дозволяє утримувати увагу і отримувати зворотний зв'язок.

Пити воду: якщо в горлі пересохло, а по спині тече піт, так спрацьовує адреналін.

Бути в темі: чим краще обізнаність у темі виступу, тим легше подолати хвилювання і страх. Можна заздалегідь продумати питання, які будуть задавати глядачі, і придумати на них відповіді.

Паузи - це не страшно. Аудиторія їх може і не помітити, завжди можна згладити мовчання жартом, можна заздалегідь придумати план дій на випадок, якщо щось піде не так.

Практика: можна написати план промови, текст і кілька разів розповісти дзеркалу, близьким або зняти на відео. Якщо це дискусія або дебати, краще заздалегідь попрактикуватися.

Заспокійливе, але не алкоголь. Безпечної дози алкоголю не існує, крім того, він може сплутати думки і мову, а як тільки його дія спаде, хвилювання тільки посилиться.

16 квітня штаби Порошенка і Зеленського уклали з НСК "Олімпійський" тристоронню угоду щодо проведення дебатів 19 квітня. Дискусія має початися о 19 годині.

У Міністерстві внутрішніх справ очікують до 60 тисяч глядачів на стадіоні. У зв'язку з цим МВС планує залучити до забезпечення порядку 10 тисяч правоохоронців.

Читайте докладніше в матеріалі "Дебати Порошенка і Зеленського: як це буде і де дивитися".