Суд зупинив конкурс на посаду судді ЄСПЛ від України – Українська Гельсінська спілка

27 квiтня 05:30

В УГСПЛ вважають, що проведення конкурсу на посаду відбувалося з грубими порушеннями.

 

Окружний адміністративний суд Києва 26 квітня зупинив конкурс на посаду судді Європейського суду з прав людини від України, повідомляється на сайті Української Гельсінської спілки з прав людини.

"У червні 2019 року закінчуються повноваження судді Європейського суду з прав людини від України Ганни Юдківської і Україна зобов'язана до цього часу визначити трьох кандидатів на цю посаду шляхом проведення конкурсу та подати обраних кандидатів на розгляд Парламентської Асамблеї Ради Європи", – йдеться у повідомленні.

В УГСПЛ вважають, що проведення конкурсу на посаду відбувалося з грубими порушеннями, зокрема, були порушені принципи "публічності, прозорості, відкритості та своєчасності, що звужує можливості проведення об'єктивного і незалежного конкурсного відбору та фактично унеможливлює обрання кандидата на посаду судді Європейського суду з прав людини від України у необхідний термін", тому Союз подав позов до адміністративного суду про визнання протиправними дій органів державної влади.

Окружний адмінсуд Києва повністю задовольнив вимоги позивача та зупинив проведення конкурсу, оскільки він не відповідає процедурі, встановленій законом.

Рішенням суду конкурсної комісії по відбору кандидатів для обрання суддею ЄСПЛ від України заборонено вчиняти дії щодо проведення конкурсу і, відповідно, за поданням списку кандидатів Міністерству закордонних справ України для його внесення в Раду Європи. Також постановою забороняється Міністерству закордонних справ України проводити тестування з визначення рівня володіння учасниками конкурсу офіційними мовами Ради Європи.

Судове рішення вступило в силу з моменту підписання суддею і підлягає негайному виконанню.

Як повідомлялося, за підсумками 2018 року Україна увійшла до числа країн, які подавали найбільше скарг до ЄСПЛ. У суді в 2018 році знаходилося на розгляді понад 56 тисяч справ, серед яких ті, що стосуються захоплення Росією українських моряків у Керченській протоці.

Більшість всіх скарг проти України, поданих до Європейського суду з прав людини в Страсбурзі, тобто близько 60%, стосуються наслідків російської агресії на Сході України і порушень прав людини в окупованому Криму.

Всього в реєстрі суду (станом на початок 2019 року) перебувало 4369 індивідуальних скарг щодо подій в Криму і на Сході України, поданих проти України.