Суд зобов'язав НАБУ відкрити нову справу проти директора ДБР Труби

08 квiтня 12:33

Відомості про можливі правопорушення, зокрема за статтею "державна зрада", мають бути внесені до ЄРДР.

 

Солом'янський районний суд Києва зобов'язав Національне антикорупційне бюро відкрити кримінальну справу проти директора Державного бюро розслідувань Романа Труби, повідомляє "УНІАН". Постанову суду оприлюднено в Єдиному реєстрі судових рішень.

До суду надійшла скарга про бездіяльність детективів Бюро, які відмовляються вносити до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про можливі незаконні дії Труби.

"У скарзі йшлося, що заявник подав до НАБУ заяву про кримінальні правопорушення, скоєні директором, його першим заступником, керівником другого управління організації досудових розслідувань ДБР; першим заступником директора територіального управління та начальником другого слідчого відділу ДБР", - йдеться в матеріалі.

Правопорушення кваліфіковані за: статтею 111 (державна зрада), ч. 3 статті 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ч. 2 статті 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 2 статті 256 (сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їхньої злочинної діяльності), ч. 3 статті 382 (невиконання судового рішення) КК України.

Однак суд виявив, що відповідні відомості до реєстру досудових розслідувань не вносилися.

"Заявник просив зобов'язати уповноважену особу НАБУ внести до ЄРДР зазначені ним відомості, а також зобов'язати надати виписку з ЄРДР і вручити пам'ятку про права та обов'язки потерпілого. Вислухавши заявника, дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя вважає, що скарга підлягає задоволенню", - йдеться в матеріалах постанови.

Суд задовольнив вимоги заявника і зобов'язав НАБУ не пізніше 24 годин після отримання копії постанови внести до ЄРДР відомості про кримінальні правопорушення. Постанова оскарженню не підлягає. Представника НАБУ на судовому засіданні не було, про час і місце розгляду скарги йому було повідомлено належним чином.

Зазначимо, Окружний адміністративний суд Києва розглядає справу щодо призначення Романа Труби директором Державного бюро розслідувань за позовом народного депутата Юрія Македона (розгляд тимчасово призупинено). Його ключовим аргументом стало те, що Труба на момент подачі документів і остаточного затвердження списку протоколом №8 від 15 червня 2016 роки не претендував на посаду, яку обіймає на сьогодні.

Водночас Шостий апеляційний адміністративний суд розглядає адміністративну справу про наявність підстав для люстрації Романа Труби. У листопаді минулого року суд визнав протиправною бездіяльність ГПУ, яка не перевірила належним чином, чи поширюється на директора ДБР ч. 3 статті 1 закону "Про очищення влади". Генпрокуратура теж не звернулася до Міністерства юстиції з вимогою включити Трубу до Єдиного державного реєстру осіб, до яких застосовуються положення відповідного закону.

Докладніше про необхідність зняття з посади директора ДБР Романа Труби читайте в матеріалі Олександра Лємєнова "ДБР: повчальна історія українського Роккі" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".