Суд залучив Міноборони, СБУ та МЗС до справи про визнання збройної агресії Росії

09 вересня 15:02

Тепер цим відомствам доведеться офіційно дати пояснення, як захищалися державні інтереси і чи зібрані докази військового вторгнення в Україну.

 

Суд у Києві офіційно залучив Службу безпеки України, Міністерство закордонних справ і Міністерство оборони до розгляду справи про юридичне визнання факту збройної агресії проти України.

Про це ZN.UA повідомив ініціатор позову, керівник проекту "Відкритий Суд" правозахисник Станіслав Батрин.

Таке рішення ухвалив Шевченківський райсуд Києва на засіданні у вівторок, 8 вересня, задовольнивши клопотання позивачів.

При цьому заявник просив залучити до справи також і посольство РФ, проте суд визнав це передчасним.

Разом з тим, як підкреслює Батрин, це "не позбавляє нас можливості ставити питання про участь представників Росії у справі в разі обґрунтування нами факту присутності російських військ на території України".

"Для нас вкрай важлива участь у справі МЗС, Міоборони, СБУ, оскільки ми прагнемо отримати відверті відповіді на питання про те, чим займалися МЗС, Міоборони, СБУ з дати початку агресії і до сьогоднішнього дня. Як захищалися або не захищалися державні інтереси. Чи зібрані докази військового вторгнення в Україну?" - каже Батрин.

Необхідність залучення вищевказаних відомств правозахисник пояснює тим, що, відповідно до чинного законодавства на МЗС покладається забезпечення зміцнення незалежності, державного суверенітету, безпеки, територіальної цілісності та непорушності кордонів України, її національних інтересів; на Міноборони - забезпечення функціонування, бойової та мобілізаційної готовності, боєздатності і підготовки Збройних Сил України до здійснення покладених на них функцій і завдань. координація діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування щодо підготовки держави до оборони; забезпечення належного рівня боєздатності, укомплектованості, бойової та мобілізаційної готовності і підготовки Збройних Сил України. Компетенція СБУ - захист державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, економічного, науково-технічного і оборонного потенціалу України, законних інтересів держави та прав громадян від розвідувально-підривної діяльності іноземних спеціальних служб, посягань з боку окремих організацій, груп та осіб, а також забезпечення охорони державної таємниці. До завдань Служби безпеки України також входить попередження, виявлення, припинення та розкриття злочинів проти миру, безпеки людства та тероризму.

Детальніше про юридичні сторони російської агресії проти України читайте у статті Станіслава Батрина в "Дзеркалі тижня. Україна" Війна проти Росії: юридичний фронт.