Суд заарештував 46 об'єктів нерухомості групи компаній Ostchem Фірташа – Аваков

07 червня 19:13

Всього МВС подало 110 клопотань про арешт нерухомості Ostchem.

 

В рамках розслідування кримінального провадження стосовно групи компаній бізнесмена Дмитра Фірташа Ostchem МВС подало в суд 110 клопотань про арешт нерухомості, що належить компаніям. При цьому 46 клопотань суд вже задовольнив, повідомив Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

"В продовження забезпечення інтересів держави слідством встановлено відомості про нерухоме майно та земельні ділянки, що належать підприємствам групи компаній Ostchem. В даний момент, з метою накладення арешту на об'єкти нерухомості в суд нами було направлено 110 клопотань. До п'ятниці задля забезпечення позовів держави арешт накладено вже на 46 об'єктів" - написав Аваков.

МВС звинувачує керівництво групи компаній "Ostchem" у нанесенні збитків державі на суму 5,742 млрд грн, з яких 3,343 млрд грн становить борг держкомпанії і 2,399 млрд грн - неотримані доходи.

"В рамках забезпечення інтересів держави, раніше нами було вже арештовано 499,121 тис. кубів природного газу, що знаходиться в сховищах "Укртрансказа" і належить підприємствам групи Ostchem. ( рішення суду від 30 квітня 2014 р.)" - додав Аваков.

Як повідомлялося раніше, прем'єр-міністр Яценюк 30 квітня заявив, що МВС відкрило кримінальне провадження за фактом злочинної змови працівниками НАК "Нафтогаз України" і компанією Ostchem, в результаті якого державі завдано збитків у розмірі 5,7 млрд грн.

ГСУ МВС України відкрило кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 КК України – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою.

30 квітня Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання ГСУ МВС України і заарештував близько 500 млн куб. м природного газу, який належить підприємствам групи компаній Ostchem.

Фірташ був заарештований в Австрії 12 березня 2014 року за запитом ФБР. Земельний суд Відня у кримінальних справах обрав йому запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, але погодився звільнити його під заставу в 125 млн євро і зобов'язання не залишати Австрію.

Світові ЗМІ пов'язують Фірташа з російськими бізнесом і владою. Як писало раніше Reuters, оточення президента Путіна допомогло Фірташу заробити мільярди доларів, продаючи газ за пільговою ціною (компанія "Росукренерго" Фірташа купувала у "Газпрому" газ за ціною $ 249, тоді як державний НАК "Нафтогаз України" купував його за $ 412).

Сам Фірташ стверджує, що нібито його переслідування в США пов'язано з тим, що на той момент офіційний Вашингтон підтримував Тимошенко і Яценюка, в той час як сам Фірташ лобіював під владу Кличко і Порошенка. На цих доводах адвокати будують лінію захисту.

Засідання австрійського суду про екстрадицію Фірташа в США відбулося у Відні 30 квітня. Суд відхилив запит США про екстрадицію українського бізнесмена, але Вашингтон подав апеляцію на це рішення.

Фірташ по закінченню судового процесу по його екстрадиції до США заявив журналістам у Відні про наміри повернутися в Україну.