Суд вивів зі справи прокурорів, які відпустили "ексберкутівців" на обмін

14 сiчня 17:06

Було задоволено клопотання адвокатів сімей Героїв Небесної Сотні.

 

Святошинський районний суд Києва вивів із засідання у справі про розстріл активістів Євромайдану 20 лютого 2014 року прокурорів Олександра Шеваленка, Віталія Суботіна і Марину Мазепіну. Як повідомляють "Ґрати", було задоволено клопотання адвокатів потерпілих та їхніх родичів.

Раніше генеральний прокурор Руслан Рябошапка ввів у справу нову групу прокурорів – напередодні розгляду апеляційним судом зміни запобіжного заходу колишнім співробітникам "Беркуту". Тоді в засіданні суду брали участь Шеваленко і Суботін, замість прокурорів департаменту процесуального керівництва у кримінальних справах Майдану на чолі із заступником начальника департаменту Олексієм Донським.

"Беркутівці" Павло Аброськін, Сергій Зінченко, Олег Янішевський були звільнені із СІЗО, а Олександр Маринченко та Сергій Тамтура – з-під домашнього арешту під особисте зобов'язання. Їх передали на непідконтрольні Україні території Донбасу у рамках обміну утримуваними особами.

Незважаючи на запевнення адвокатів, на перше засідання Святошинського суду після звільнення "беркутівці" не прибули. Перед початком засідання суддя Сергій Дячук оголосив інформацію про зміну запобіжного заходу обвинуваченим в апеляційному суді та про обмін. "Це суду відомо виключно зі ЗМІ, ніякої офіційної інформації суд не отримував", - сказав він.

Адвокати обвинувачених заявили про те, що останнього разу говорили із "беркутівцями" напередодні обміну, після чого зв'язок перервався. За словами адвоката Олександра Горошинского, обвинувачених обміняли без діючих документів. Ані адвокати, ані суд не отримували матеріали справи з апеляційного суду.

У свою чергу, адвокатка сімей Героїв Небесної Сотні Євгенія Закревська заявляючи відвід прокурорам, пояснила, що вони не виконують функції обвинувачення і не ухвалюють незалежних рішень, а виконують та реалізовують позицію, сформовану сторонніми особами. Закревська вважає, що генпрокурор Руслан Рябошапка діяв за вказівкою президента Володимира Зеленського, який спирався на домовленості з Росією, державою-агресором.

Адвокат потерпілих Віталій Титич повідомив, що подав у ДБР заяву про незаконне втручання в діяльність правоохоронного органу і винесення завідомо неправосудного рішення.

Повідомляється, що в суді у справі про розстріл на Майдані 20 лютого 2014 року оголошено перерву до 17 березня. Офіс генпрокурора повинен змінити групу обвинувачення, а ексбійці "Беркута" - знайти спосіб брати участь у засіданні.

29 грудня 2019 року відбувся обмін утримуваними особами між Україною і терористичними угрупованнями "ДНР" і "ЛНР". У рамках обміну з окупованої території повернулися 76 людей: четверо з "обмінного списку" вирішили залишитися з сім'ями в ОРДЛО.

Українська сторона видала бойовикам 127 осіб, ще 14 відмовилися повертатися на тимчасово окуповані території. Зокрема, бойовикам видали п'ятьох колишніх "беркутівців" - Павла Аброськіна, Олега Янішевського, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка і Сергія Тамтуру - яких звинувачують у розстрілі 48 беззбройних людей на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року. Родичі Героїв Небесної Сотні закликали президента Володимира Зеленського не звільняти "беркутівців", не допускати втручання РФ в українське правосуддя і не розколювати українське суспільство.

Уже після обміну Зеленський заявив, що звільнення обвинувачених "беркутівців" було умовою його проведення. Він визнав, що рішення було політичним, а також запевнив, що "справи Майдану" будуть розслідувані.

Детальніше про те, куди подівся "Беркут" після 2014 року, чи покарають винних у вбивствах на Майдані і як "деберкутизувати" нинішню поліцію читайте в матеріалі Михайла Каменєва і Степана Золотаря "Беркут", який і досі ширяє над нашими головами".