Суд відмовився заочно заарештовувати підозрюваного у "справі Роттердам+"

21 серпня 16:25

Керівник підрозділу НКРЕКП переховується за межами України.

 

Солом'янський районний суд Києва відмовився брати під арешт підозрюваного у "справі Роттердам+" Володимира Бутовського, повідомляє "Центр протидії корупції".

"Солом'янський суд Києва відмовив у триманні під вартою фігуранту справи "Роттердам+" Володимиру Бутовському", - йдеться у повідомленні на сторінці ЦПК у Twitter.

Керівника підрозділу Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) звинувачують у пособництві при прийнятті формули визначення ціни вугілля "вартість в порту Роттердам + вартість доставки до України".

13 липня, Бутовський залишив Україну і полетів на турецький курорт Бодрум. Підозрюваний перебуває у розшуку, тож запобіжний захід йому обирали заочно, прокурор наполягав на триманні під вартою.

Зазначимо, 8 серпня Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосила підозру шістьом колишнім топ-посадовцям у "справі Роттердам+". Генеральному директорові "ДТЕК Східенерго" Борису Лісовому і гендиректору "ДТЕК Мережі" Івану Гелюху повідомили про підозру 14 серпня.

Солом'янський суд заарештував ексчленів НКРЕКП Володимира Євдокимова і Тараса Ревенка з альтернативою внесення близько 2 млн гривень застави, хоча САП наполягала на значно більшій сумі застави. 20 серпня суд відмовився заочно заарештовувати оголошеного в розшук ексочільника НКРЕКП Дмитра Вовка.

Нагадаємо, 19 липня НАБУ прийшло з обшуками до центрального офісу інвестиційної компанії ICU у Києві. Обшук проводився у межах розслідування "справи Роттердам+".

За інформацією DT.UA, ще в 2014 році Порошенко, Коломойський, Григоришин і Суркіси дійшли думки – ДТЕК Ахметова "йде на розбирання". План був затверджений, але вже в 2015 п'ятий президент України почав ухилятися і коливатися, партнери захвилювалися.

У той самий час НКРЕКП заявила, що терміново треба перейти до вільного ціноутворення на монопольному ринку електроенергії. Так зародився "Роттердам+", за версією слідства НАБУ, - перша половина угоди між Петром Порошенком і Рінатом Ахметовим.

За тією ж версією, другою половиною угоди стала купівля компанією ICU в інтересах Порошенка і з великим дисконтом облігацій компанії ДТЕК. Проводив операцію топ-менеджер ICU Макар Пасенюк, якому належить 45% акцій компанії. Після введення "Роттердам+" акції ДТЕК, яка перебувала на межі банкрутства, здорожчали на 60% і були успішно продані.

Докладніше читайте у статті Юлії Самаєвої ""Роттердам"-хрест Порошенка" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".