Суд скасував арешт рахунків підприємств, пов'язаних з екс-майором Мельниченком

20 листопада 16:06

На початку місяця апеляційний суд зняв арешт із його автомобілів.

 

Апеляційний суд Києва скасував рішення суду першої інстанції щодо арешту рахунків підприємств, пов'язаних із колишнім майором Управління державної охорони Миколи Мельниченка, повідомила УНН його адвокат Тетяна Лєжух. Мельниченко відомий за "Касетним скандалом" у справі вбитого журналіста Георгія Гонгадзе і підозрюється у державній зраді та спробі перевороту.

За словами захисниці Мельниченка, відповідне рішення суд прийняв на засіданні у вівторок, 20 листопада. "Сьогодні суд скасував ще одне, друге рішення щодо арештів нібито рахунків підприємств, до яких мав відношення мій клієнт", - пояснила журналістам Лєжух.

І наголосила на тому, що своїм рішенням суд апеляційної інстанції вже скасував арешт на всі транспортні засоби Мельниченка та рахунки підприємств, які пов'язані з ним.

Зазначимо, на початку місяця Київський апеляційний суд скасував рішення Печерського районного суду та зняв арешт із двох Lexus і Toyota та чотирьох напівпричепів, що належать екс-майору. І відхилив нове клопотання прокуратури про їх арешт.

Наприкінці листопада 2016 року підозрюваного оголошено у всеукраїнський розшук. У квітні 2017 року в Інтерпол були скеровані матеріали для оголошення його в міжнародний розшук.

У січні поточного року суд перерахував колишньому генералові МВС Олексію Пукачу термін ув'язнення за "законом Савченко"(один день попереднього ув'язнення - за два дні у строк основного покарання) за вбивство журналіста Гонгадзе. Після відбуття 20 років покарання він зможе подати клопотання про помилування.

Ані Пукач, ані родина Гонгадзе з вироком не згодні. Мирослава Гонгадзе зазначила, що неназваними і непокараними досі залишаються головні винуватці смерті її чоловіка - замовники вбивства.

У березні 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох екс-співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС - Валерія Костенка, Олександра Поповича і Миколу Протасова (помер у колонії наприкінці 2015-го), їм призначили покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 12 до 13 років. У лютому 2015 року генеральний прокурор Віктор Шокін відновив досудове розслідування справи.

На суді генерал Пукач натякав, що мотиви для вбивства журналіста були у екс-президента Леоніда Кучми та голови його адміністрації Володимира Литвина. Проте насправді у вбивстві Гонгадзе були зацікавлені спецслужби РФ – у Кремлі були незадоволені зміною курсу України з проросійського на прозахідний. Після публікації записів з кабінету Кучми (т. зв. "Касетний скандал") Мельниченко подав у відставку.