Суд обрав запобіжний захід всім затриманим під Радою

03 вересня 19:25

16 підозрюваних будуть утримуватися під вартою 60 днів, ще двоє будуть перебувати під домашнім арештом.

 

Печерський суд Києва обрав запобіжний захід всіх 18-ти затриманих у зв'язку з зіткненнями під Верховною Радою 31 серпня, йдеться в повідомленні прес-служби прокуратури Києва.

Таким чином, 16 підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на 60 днів без визначення застави. Ще двоє затриманих будуть знаходитися під цілодобовим домашнім арештом.

Так як прокуратура Києва в суді наполягала на арешті всіх підозрюваних, на даний момент вирішується питання про оскарження запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту для двох із них в апеляційному порядку.

З урахуванням зібраних доказів одному із затриманих повідомлено про підозру за ст. 348 (посягання на життя співробітника правоохоронного органу) і ч. 3 ст. 258 Кримінального кодексу України (терористичний акт).

Іншим затриманим інкримінується ч 3 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), ст. 293 (групове порушення громадського порядку), ч. 2 ст. 294 (масові заворушення) Кримінального кодексу України.

31 серпня Рада попередньо схвалила законопроект щодо децентралізації в Україні, який, крім іншого, дає широке місцеве самоврядування в Донбасі. Схвалили президентський законопроект у першому читанні 265 народних депутатів: від "Блоку Петра Порошенко" - 115 депутатів, від "Народного фронту" - 69, "Опозиційний блок" - 38, "Самопоміч" - 5, від групи "Відродження" - 11 депутатів, від групи "Воля народу" - 14. Варто відзначити, що в другому читанні буде потрібно 300 голосів.

Після цього під Радою почалися заворушення, в ході яких в правоохоронців кинули бойову гранату.

У результаті було госпіталізовано понад 130 осіб , більшість з яких - силовики, троє нацгвардійців загинули.

У МВС звинуватили "свободівців" у вибух бойової гранати під Радою і провокаціях. У самій "Свободі" стверджують, що силовики "першими застосували силу до протестувальників", а влада провокує патріотів", тому вся відповідальність за "теракт" у Раді лежить на них.

2 вересня суд заарештував кілька підозрюваних у провокаціях під Радою, включаючи Гуменюка - одного з головних підозрюваних у вбивстві нацгвардійців в результаті вибуху гранати.