Суд не встиг обрати запобіжний захід Мангеру

14 лютого 01:43

Засідання Шевченківського суду Києва перенесли на четвер.

 

Шевченківський районний суд Києва в ході засідання в середу, 13 лютого, не обрав запобіжний захід голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру, підозрюваному в організації вбивства радницы мера міста Катерини Гандзюк. У судовому засіданні оголошено перерву до четверга, повідомив адвокат Масі Найєм на своїй сторінці у Facebook.

Згідно з рішенням слідчого судді, розгляд клопотання прокуратури про взяття Мангера під варту продовжиться о 10:30 четверга, 14 лютого.

Найєм також повідомив, що суд відхилив клопотання захисту підозрюваного про відвід прокурорів.

11 лютого працівники Генпрокуратури оголосили підозру у замовленні вбивства Катерини Гандзюк голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру. При цьому ГПУ просить суд взяти Мангера під варту без права на внесення застави. За даними правоохоронців, він не тільки замовив вбивство, а й частково організував його.

За словами генпрокурора Юрія Луценка, наразі у слідства немає доказів того, що до вбивства активістки причетний ще хтось із посадових осіб, зокрема голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв.

Владислава Мангера від початку називали одним з головних підозрюваних у вбивстві. За словами батька Гандзюк, напад на його дочку замовили голова Херсонської облради і голова місцевого осередку "Батьківщини" Владислав Мангер, а також члени "Блоку Петра Порошенка" - голова ОДА Андрій Гордєєв і його заступник Євген Рищук. Спочатку "Батьківщина" призупинила членство Мангера на час розслідування вбивства, однак минулого тижня вирішила його виключити з партії.

Радниця мера Херсона Катерина Гандзюк померла 4 листопада в київській лікарні. Офіційна причина смерті: поліорганна недостатність та хімічні опіки 39% тіла внаслідок нападу з використанням хімічної речовини.

На початку грудня Луценко повідомив, що слідство встановило всіх замовників та організаторів. Це Сергій Торбін, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, В'ячеслав Вишневський та Микита Грабчук (виконавці), Ігор Павловський (посередник), Олексій Левін (організатор). Також Луценко повідомив, що розслідування справи завершено на 90%.

Детальніше про потенційних замовників вбивства Катерини Гандзюк читайте в матеріалі Сергія Рахманіна "Порука" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".