Суд над Добкінм перенесли всьоме

05 серпня 20:43

Народний депутат, який вже скоро стане колишнім, замість судового засідання сходив на допит до ГПУ.

 

Дзержинський район Харкова в сьомий раз переніс засідання, на якому має розглядатися справа про розкрадання міської землі за так званою "кооперативною схемою". Одним з ключових обвинувачених у справі є народний депутат і колишній мер Харкова Михайло Добкін.

Скасування засідання, що мало відбутися у понеділок, 5 серпня, в суді пояснили відпусткою судді Ірини Грищенко - однієї з членів колегії, передає "UA: Харків". Наступне засідання призначене на 4 вересня.

Зазначимо, що Добкін також до суду не з'явився, і його адвокати направили відповідне клопотання. Цього ж дня його допитали в Генеральній прокуратурі як свідка в рамках іншого кримінального провадження, повідомляє Kharkiv Today.

Справа про "кооперативну схему" знаходиться в суді з листопада минулого року, однак до його розгляду по суті колегія суддів не приступила до цих пір. Судові засідання регулярно переносяться через неявку обвинувачених та клопотань їхніх адвокатів.

Нагадаємо, що 13 липня 2017 року Верховна Рада схвалила зняття депутатської недоторканності з члена парламентської фракції "Опозиційного блоку" Михайла Добкіна, а також підтримала рішення про його затримання й арешт.

15 липня Печерський райсуд Києва заарештував Добкіна на два місяці з альтернативою застави в 50 млн грн. А 19 липня цей же суд наклав арешт на майно депутата. Пізніше Добкін повідомив про те, що депутат від "Опоблока" Вадим Новинський вніс за нього 30 млн гривень, а колишній віце-прем'єр-міністр Борис Колесніков – 20 млн гривень.

11 жовтня 2018 року обвинувальний акт щодо Добкіна передали до суду.

Депутата звинувачують у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу. Крім нього, на лаві підсудних опинилися колишній головний архітектор Харкова Сергій Чечельницький, колишня заступниця мера Тетяна Овіннікова і троє засновників житлових кооперативів.

За даними слідства Добкін зі спільниками заволоділи у Харкові земельними ділянками площею понад 74 га, чим завдали місту збитків на загальну суму понад 230 млн грн.

Зловмисники користувалися прогалинами в законодавстві, роздаючи землю наближеним до міської влади чиновникам і бізнесменам як особам, "що потребують поліпшення житлових умов". Земля, передана забудовникам безкоштовно, використовувалася для комерційного будівництва багатоквартирних будинків і маєтків у рекреаційних зонах міста.

Детальніше про "кооперативну" схемі розкрадання міської землі у Харкові читайте в статті Олексія Шалайского "Корупція в регіонах. Дракон із посмішкою котика" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".