Статистика зради: скільки військових у Криму зрадили Батьківщину у 2014

21 лютого 00:31

У п'яту річницю анексії Криму з трибуни Верховної Ради було названо кількість тих, хто залишився вірним військовій присязі, і тих, хто зрадив свою країну. Їх було більше...

 

Ці цифри в розрізненому вигляді були у відкритому доступі з самого початку подій у Криму. У систематизованому - в документах Міноборони та вищих органів влади. У п'яту річницю окупації Криму та подій на Майдані їх оприлюднили.

Під час спеціального засідання Верховної Ради екс-міністр оборони Михайло Коваль, який керував українською армією у найгостріший момент російської агресії, назвав з трибуни цифри зради.

Виступ Михайла Коваля опублікувала на своїй сторінці в Facebook віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

Як сказав Михайло Коваль, на початку 2014 року ситуація безпеки в Криму була складною і важко прогнозованою, особовий склад Міністерства внутрішніх справ України після подій на Майдані Незалежності залишився без керівництва і практично був деморалізований. Севастопольський "Беркут" вже співпрацював з Росією і перейшов на бік ворога. Спецслужби Російської Федерації активно проводили підривну агітаційну роботу.

Після самоусунення від виконання конституційних обов'язків президента Януковича і його втечі в Російську Федерацію зрадили військовій присязі і перейшли на бік Росії:

начальник Генерального штабу, Головнокомандувач Збройних Сил України Ільїн, командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України Березовський, командири 36-ї окремої бригади берегової оборони, 501-го окремого батальйону морської піхоти та багато інших військових командирів, а також переважна більшість співробітників Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ України в Криму.

Російські ЗМІ самі зняли і виклали в Інтернет всі свідчення їх зради - колись вони будуть затребувані.

Сухі страшні цифри, названі Ковалем, такі:

Не зрадили свою Батьківщину, перебуваючи в автономії під час її анексії: з 13 468 солдатів і офіцерів Збройних Сил України - лише 3990 військовослужбовців (29,6%); Міністерство внутрішніх справ України: з 10 936 - тільки 88 (0,8 %); Державної прикордонної служби України: з 1 870-ти тільки 519 (29,7%) Служба безпеки України: з 2 240 тільки 242 (10,8) відсотка; Управління державної охорони - з 527 - тільки 20...

Тобто, майже всі ті, хто повинен був захищати Крим, виявився зрадником Батьківщини. Але на тих, хто не зрадив, Україна може покластися в найважчих обставинах - життя вже не раз доводило це.

Нагадаємо, в жовтні 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон, який визначив 20 лютого 2014 року датою початку окупації Криму. Раніше офіційною датою початку окупації Криму, згідно з українським законодавством, вважалася дата набрання чинності Резолюції Генеральної асамблеї ООН про підтримку територіальної цілісності України від 27 березня 2014 року.