Стан екології у окупованому Криму наближається до катастрофи - МінТОТ

03 серпня 04:55

Основною причиною руйнування екосистеми є нестача прісної води на півострові.

 

У анексованому Росією Криму стан екології просто катастрофічний - останнім часом значно погіршився стан зеленого покриву на степовій частині півострова через брак води, заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак в інтерв'ю "Укрінформу".

"Можна констатувати, що він катастрофічний... Наші знімки з супутників показують, що фактично на сьогодні 70% зеленого покриву степового Криму або повністю зникло, або не відповідає тому стану, який був у 2013 році. Ми порівнюємо знімки, які були раніше і які є зараз, і бачимо, що Крим почав повертатися до стану, коли його освоєння Україною ще не почалося. Тобто до стану 50-х років минулого століття. Мова йде не тільки про посівні площи", - відповів міністр на запитання, як він оцінює екологічний стан півострова.

Основною причиною, за його словами, є нестача прісної води на півострові.

"Зникають або перебувають на межі зникнення лісосмуги, плодові сади, виноградники - тобто ті насадження, відновлення яких вимагає значного часу... Але головна проблема - це різке погіршення якості ґрунтів. Шаленими темпами відбувається мінералізація родючих шарів", - підкреслив Гримчак.

Тим часом дамба на Північно-Кримському каналі, перший етап спорудження якої було завершено у квітні минулого року, практично добудована. Закінчення будівництва дамби планується на осінь 2018 року, і тоді з'явиться технічна можливість подавати воду на півострів.

Після анексії Криму Росією Україна припинила подавати воду на півострів по Північно-Кримському каналу, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через цей канал, з території Херсонської області.

Детальніше про проблему обмеженості водних ресурсів і вплив даного питання на глобальну безпеку читайте у статті Олексія Їжака "Не вбивати на водопої", в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".