США затримує поставку в Україну вже оплаченої зброї

07 лютого 16:12

Угоди про покупку зброї на 30 млн доларів, за рік так і не розглянули.

 

На даний момент адміністрація Трампа затримує схвалення щонайменше шести комерційних замовлень на озброєння та боєприпаси від американських компаній в Україну, на загальну суму приблизно в 30 мільйонів доларів, повідомляє BuzzFeed.

П'ять угод, які мають розглянути американські компанії, затримуються приблизно на рік. Ще одна угода розглядається вже більше року. Чиновники заявили, що не змогли отримати жодної відповіді від адміністрації президента США Трампа щодо того, чому угоди, які,зазвичай, затверджують і ліцензують Державним департаментом за два місяці, не отримали схвалення.

За даними BuzzFeed, американський чиновник, що допитував вищих посадових осіб Білого дому та Державного департаменту щодо цього питання прийшов до висновку, що "українцям розумно було б може знайти інші джерела", з яких можна придбати зброю та боєприпаси.За його словами, угоди все ще "оцінюються", незважаючи на те, що українці вже відкладають гроші.

Посольство США в Києві відмовилось коментувати це питання, а Білий дім, Держдепартамент та "Укроборонпром" не відповіли на запити щодо коментарів.

Двоє українських чиновників, пише BuzzFeed News, вважають, що затримки можуть бути пов'язані з китайською спробою придбати стратегічну українську аерокосмічну компанію, яку США намагалися заблокувати, підвищуючи можливість Києва потрапити в гру влади між Пекіном та Вашингтоном.

Як повідомлялося, 21 грудня президент США Дональд Трамп підписав оборонний бюджет, який передбачає виділення 300 млн доларів військової допомоги Україні.

У грудні Міністерство оборони України уклало контракт на поставку другий партії американських ПТРК Javelin. У 2018 році США продали Україні 37 протитанкових комплексів і понад 200 ракет до них.

З 2014 року США поставили в Україну близько 400 одиниць озброєння і військової техніки і 9,5 тисяч одиниць інших приладів і техніки в рамках військової допомоги.

Детальніше про американську військову допомогу Україні читайте в статті Юрія Бутусова "Військова техніка США для України: політичний символізм і цілепокладання" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".