США виступили за розміщення "блакитних шоломів" на українсько-російському кордоні

14 вересня 03:55

У Держдепі наполягають на широкому мандат миротворців ООН в Донбасі.

 

У Сполучених штатах Америки висловили свою позицію по відношенню до ідеї розміщення миротворців ООН в Донбасі. Зокрема, США виступають за розміщення миротворців ООН на всій окупованій території Донбасу, в тому числі і на східному кордоні України з Росією, а також наполягають на широкому мандат "блакитних касок", заявила прес-секретар Державного департаменту США Хізер Нойерт.

"Хочу чітко наголосити, що будь-які такі сили повинні мати широкий мандат - забезпечувати мир і безпеку на всій окупованій території України, до самого кордону і включаючи кордон з Росією, для того, щоб уникнути поглиблення або закріплення поділу України", - заявила Нойерт на брифінгу у Вашингтоні, передає Радіо Свобода.

За словами прес-секретаря Держдепу, введення миротворців в Донбас – гідна для вивчення ідея.

"Ми віримо, що можливість миротворчих сил ООН на сході України - це ідея, яку, звичайно, варто вивчити. Ми вважаємо, що це можливе спосіб захистити українських громадян, незалежно від національності. Ми вважаємо, що це створює потенціал для відновлення суверенітету України та її територіальної цілісності ", - сказала Нойерт.

"Наша мета проста: ми б хотіли відновлення територіальної цілісності України, а також захисту українців, незалежно від їх релігії, національності чи мови", - додала вона.

Читайте також: Україна внесе проект резолюції щодо миротворців у Донбасі після узгодження з країнами-партнерами – Пристайко

Нагадаємо, що 5 вересня президент РФ Володимир Путін зазначив, що допускає присутність миротворців ООН в Донбасі, однак вважає, що миротворчі сили повинні знаходитися виключно на лінії розмежування.

У відповідь на пропозицію глави Кремля МЗС України заявили, що розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі повинно бути погоджено з Києвом, передбачати виведення всіх окупаційних військ і найманців, а також їх зброї з території України і забезпечувати надійний контроль українсько-російського кордону.

Українські дипломати особливо підкреслили те, що військовослужбовці або громадяни країни-агресора не повинні потрапити до лав миротворців ООН.

Крім того, в МЗС України зазначили, що не може йти мови про отримання згоди на проведення миротворчої операції від незаконних збройних формувань, які діють на території ОРДЛО при підтримці.

Президент України Петро Порошенко сподівається на підтримку Ради безпеки ООН у питанні введення в Донбас миротворчої місії ООН.

За словами президента, він також сподівається на те, що відповідна українська ініціатива має всебічну підтримку.