США стурбовані активізацією бойовиків в Донбасі

05 листопада 00:49

Офіційний Вашингтон звернувся до Москви із закликом припинити насильство і дотримуватися "мінських угод".

 

Керівництво США стурбоване активізацією військової активності в Донбасі з боку проросійських бойовиків. У зв'язку з цим офіційний Вашингтон звернувся до Москви із закликом припинити насильство і дотримуватися "мінських угод".

"Ми стурбовані зростаючими порушеннями режиму припинення вогню в східній Україні протягом останніх двох тижнів", - заявив у середу, 4 листопада, на брифінгу в Державному департаменті США прес-секретар відомства Джон Кірбі.

За його словами, саме російсько-сепаратистські сили відновили атаки на підрозділи української сторони, застосувавши стрілецьку зброю, гранатомети, великокаліберні кулемети і системи протиповітряного вогню.

Кірбі підкреслив, що дані порушення ставлять під загрозу режим "тиші" і в цілому імплементацію "мінських угод", які у Вашингтоні вважають єдиним вірним шляхом для відновлення миру.

Читайте також: Спроби бойовиків розпалити конфлікт припинилися, ніч в зоні АТО пройшла спокійно

"Закликаємо Росію і сепаратистів припинити насильство і виконувати свої зобов'язання по Мінським угодам", - заявив Кірбі.

Нагадаємо, в середу, 4 листопада, в зоні проведення АТО в Донбасі противник скоїв обстріли з великокаліберних кулеметів у бік українських сил в Мар'їнці, а з гранатометів - Дослідному.

На початку жовтня на Донбасі стартував обопільний процес відведення легких озброєнь калібром менше 100 міліметрів. Це стало можливим завдяки дотриманню сторонами конфлікту режиму припинення вогню. Тим не менш, бойовики регулярно здійснюють збройні провокації.

4 листопада секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив, що процес відведення озброєнь може бути припинений.