США ніколи не визнають анексію Криму Росією - декларація

25 липня 22:39

США вимагають дотримання Мінських угод і відновлення територіальної цілісності України.

 

Сполучені Штати ніколи не визнають анексію Криму Росією. Про це йдеться в декларації про невизнання анексії Криму, яка була опублікована Адміністрацією Білого дому з підписом держсекретаря США Майкла Помпео у середу, 25 липня, передає The Associated Press.

"Помпео сказав, що США ніколи не визнають анексію Криму Росією і вимагають відновлення територіальної цілісності України", - йдеться в повідомленні.

У декларації наголошується, що США дотримуються свого давнього принципу відмови визнати претензії Кремля на територію, захоплену силою, з порушенням міжнародного права. Він закликав Росію поважати ці принципи і припинити окупацію Криму.

Помпео нагадав, що в 1940 році США відмовилися визнавати входження до складу СРСР Латвії, Литви та Естонії. Відповідна декларація була підписана в.о. держсекретаря США Самнером Уэллесом.

Зазначимо, раніше Держдеп оприлюднив стенограму інтерв'ю Помпео Австралійській телерадіокомпанії, в якому він заявив, що Трамп і Путін "не знайшли багато місця для узгодження" по Україні.

"Вони говорили про Україну. І між ними не було багато речей [по цій темі], за якими б вони зійшлися в думці. Президент чітко дав зрозуміти, що світ вважає "Мінськ" правильним шляхом вперед", - сказав він.

За словами держсекретаря США, Трамп дав зрозуміти Путіну, що Мінські угоди для врегулювання конфлікту на Донбасі є правильним шляхом. Він також підтвердив підтримку Сполучених Штатів висновків розслідування збиття літака рейсу МН17 в 2014 році, в яких відповідальність за скоєне покладається на Росію. Помпео сказав, що те, що зробили росіяни, є "глибоко аморальним".

Зазначимо, під час саміту російського і американського президентів у Гельсінкі 16 липня, Путін дав зрозуміти, що Росія не має наміру повертати аннексованний Крим. У той же час президент України Петро Порошенко, коментуючи підсумки зустрічі, викрив Путіна у визнанні незаконності анексії Криму.