США нададуть Україні $ 4 млн на посилення охорони військових арсеналів

26 червня 07:37

Відповідний Меморандум підписали т.в.о. директора Департаменту міжнародної безпеки Міністерства закордонних справ України і помічник державного секретаря США з військово-політичних питань.

 

У Вашингтоні представники спільної українсько-американської групи щодо нерозповсюдження та експортного контролю підписали спільний Меморандум про надання допомоги США Україні у сфері зберігання боєприпасів на суму $ 4 млн, говориться в повідомленні на сторінці посольства України в США в Facebook.

25 червня у Вашингтоні провели чергове засідання Українсько-Американської робочої групи з питань нерозповсюдження та експортного контролю.

За підсумками зустрічі т.в.о. директора Департаменту міжнародної безпеки Міністерства закордонних справ України Руслан Німчинський та помічник державного секретаря США з військово-політичних питань Кларк Купер у присутності посла України в США Валерія Чалого поставили свої підписи на Меморандумі про надання Сполученими Штатами допомоги Україні у сфері зберігання боєприпасів. Меморандумом передбачено виділення Україні не менше, ніж $ 4 млн на посилення охорони військових арсеналів і складів боєприпасів по всій країні.

Нагадаємо, з часів незалежності в Україні зафіксовано 13 великих пожеж на військових складах, а з початку російської агресії в 2014 році - шість. У результаті НС Україна втратила близько п'яти млрд доларів, істотно скоротився запас дефіцитних артилерійських снарядів, виробництво яких було налагоджено лише недавно.

9 жовтня надійшла інформація про пожежі і вибухи на території 6 арсеналу МОУ поблизу смт Дружба (Ічнянський район, Чернігівська область). Територія арсеналу - 682,6 га, з них технічна – 402 га. На ньому зберігалося кілька десятків тонн боєприпасів, вогонь охопив п'ять складів – 10% від техтерритории арсеналу.

Після останнього інциденту за наказом начальника Генерального штабу ЗСУ Віктора Муженка було посилено охорона й оборону складів і арсеналів зберігання боєприпасів на всій території країни.

Детальніше про вибухи арсеналів боєприпасів і наслідки для ЗСУ читайте в статті Юрія Бутусова "Катастрофа в Ічні: дурні не вчаться навіть на п'яти помилках" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".