Справу про махінації з дизельним пальним на "Укрзалізниці" передали до антикорупційного суду

17 жовтня 12:06

Мова йде про зловживання на 40 млн гривень

 

Спеціалізована антикорупційна прокуратура направила до Вищого антикорупційного суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо двох колишніх посадовців філії ПАТ "Укрзалізниця" "Центр забезпечення виробництва", яких обвинувачують у зловживанні службовим становищем, яке спричинило збитки на загальну суму 39,8 млн гривень.

Під час розслідування детективи Національного антикорупційного бюро встановили, що в 2016 році начальник та заступник начальника Філії працювали в інтересах ТОВ "Вог Аеро Джет". Зокрема посадовці не вжили жодних заходів до повернення отриманого в борг дизельного пального, внаслідок чого підприємству щоденно нараховувались штрафні санкції від 2 до 2,7 млн гривень. В результаті цих зловживань державному підприємству було задано збитків на суму 39,8 млн гривень.

Начальнику та заступнику начальника Філії інкриміновано вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання до шести років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Зазначимо, що детективи НАБУ розслідують щонайменше кілька справ щодо зловживань на ПАТ "Укрзалізниця". Зокрема 2 жовтня НАБУ вручило повідомлення про підозру колишньому депутатові від "БПП" Валерієві Іщенку, а ще двом фігурантам справи - фінансовому радникові ексдепутата і колишнього позаштатного радника глави Адміністрації президента в 2015-2016 роках оголосили підозру заочно. Їм інкримінують незаконне заволодіння майном "Укрзалізниці" вартістю 20 млн і замах на заволодіння майном ще на 44 млн гривень.

Також у січні НАБУ повідомило семи особам про підозру в заволодінні 93 млн грн. "Укрзалізниці" на закупівлі стрілочної продукції через "Корпорацію КРТ" братів Дубневичів, один з яких є чинним депутатом ВРУ, а інший колишнім.