Справа VAB Банку: ексголову банківського нагляду НБУ заарештували з правом застави

13 листопада 01:28

ВАКС визначив Аллі Шульзі заставу в розмірі 15 млн гривень.

 

Вищий антикорруцпионный суд заарештував ексдиректорку гендепартаменту банківського нагляду Нацбанку Аллу Шульгу з правом внесення 15 млн гривень застави. Запобіжний захід підозрюваній у справі про привласнення 1,2 млрд гривень стабілізаційного кредита для "VAB Банку" суд обрав ввечері у вівторок, 12 листопада, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Раніше Спеціалізованої антикорупційної прокуратурі обіцяли клопотати про арешт усіх підозрюваних у цій справі з альтернативою застави від 2,5 млн до 30 млн гривень.

Увечері 11 листопада детективи НАБУ прийшли до "Райффайзен Банку Аваль" і затримали на робочому місці голову правління Олександра Писарука.

Пізніше в НАБУ заявили, що Писарук і ще шестеро людей були затримані у рамках кримінального провадження про розкрадання 1,2 млрд гривень коштів стабілізаційного кредиту, який НБУ надав "VAB Банку" Олега Бахматюка у 2014 році.

Крім Писарука, який в 2014 році був першим заступником голови НБУ Валерії Гонтарєвої, повідомлення про підозру вручили члену Ради НБУ Миколі Каленському й екс-директору гендпартамента банківського нагляду НБУ Аллі Шульзі, а також менеджерам "VAB Банку" та інших компаній Бахматюка.

У НБУ висловили обурення через оголошення підозри Писаруку, підкресливши, що він професійний банкір із бездоганною репутацією та досвідом роботи у МВФ.

Нацбанк відкликав банківську ліцензію у "VAB Банку" в березні 2015 року і звернувся до суду з вимогою арешту активів Бахматюка, так як він виступив фінансовим поручителем за стабкредитом, який VAB не повернув.