Справа Шеремета: адвокати Дугарь заявили про фальсифікацію доказів

30 грудня 19:07

Захисники планують подати заяву про фальсифікацію, а також про незаконне утримування Дугарь під домашнім арештом.

 

Адвокати Яни Дугарь, яка є фігуранткою справи про вбивство журналіста Павла Шеремта, заявили про фальсифікацію доказів слідства, передає hromadske. Правоохоронці стверджують, що Дугарь нібито стежила за Шереметом та фотографувала відеокамери поблизу місця проживання журналіста.

Зокрема захисники звернули увагу на кілька моментів, а саме:

- наявність у підозрюваної татуювання;

- незнайомстві з іншими фігурантами справи у 2016 році;

- перебування Дугарь у військовій частині в липні 2016 і надання медичної допомоги пораненим, що нібито унеможливлює її перебування у Києві 16 та 18 липня 2016 року;

- зразок відео, який слідство відібрало для експертизи датований 11 липнем 2019 року, за словами захисників, у цей час Дугарь була за кордоном.

При цьому коли в адвокатів запитали, чи не могла їхня підзахисна демаркувати татуювання, вони відповіли, що мають інші алібі, які доводять, що на відео правоохоронців не Яна Дугарь.

За словами адвокатів, у них також є докази того, що 16 та 18 липня 2016 року Дугарь перебувала у військовій частині 66 у Донецькій області. І навіть є свідки, які можуть це підтвердити. Загалом за словами адвокатів, підозрювана, перебувала на службі з 3 червня по 26 вересня.

Захисники Яни Дугарь хочуть подати заяву про злочин через фальсифікацію доказів та незаконне утримання особи під домашнім арештом. Адвокати також стверджують, що слідство не зверталося до військової частини, щоб з'ясувати, де Яна Дугарь перебувала у визначений час.

"У місті Курахово тоді були бої, було дуже багато поранених. В нас точно є докази того, що Яна перебувала в цей час у своїй військовій частині, а в слідства точно немає документів, що вона цю частину залишала", - зазначив Микола Ореховський.

При цьому, адвокати запевняють, що Дугарь познайомилася з іншими фігурантами справи Інною Грищенко та Юлією Кузьменко лише в 2019 році. А з підозрюваним в організації вбивства журналіста Андрієм Антоненком Яна Дугарь взагалі не була знайома.

Журналист Павел Шеремет трагически погиб 20 июля 2016 года в результате подрыва автомобиля. Взрыв произошел в 7:45 утра, когда он выехал из дома и проехал несколько десятков метров, на углу улиц Богдана Хмельницкого и Ивана Франко в Киеве.

В феврале 2017 года министр внутренних дел Арсен Аваков говорил, что следствие установило людей, которые могли быть причастны к убийству Шеремета, а также возможных свидетелей преступления.

12 декабря 2019 года руководство полиции сообщило, что в убийстве Шеремета подозревают детского кардиохирурга и волонтера Юлию Кузьменко, рок-музыканта и бойца ССО Андрея Антоненка и военного медика Яну Дугарь. В деле также фигурируют супруги-добровольцы Владислав и Инна Грищенко. Полиция считает, что они могут располагать информацией об убийстве Шеремета. По версии следствия, мотивом убийства была "дестабилизация общественно-политической ситуации". Вероятных заказчиков назвать не смогли.

13 декабря Печерский суд отправил Дугарь под круглосуточный домашний арест, а Антоненко и Кузьменко взял под стражу на 60 суток без права внесения залога.

Коллеги Шеремета из "Украинской правды" усомнились в озвученной полицией версии относительно мотивов убийства.

Подробнее читайте в материале ZN.UA "Что известно об убийстве Павла Шеремета".