Справа проти кримськотатарської журналістки в Криму: Халілова звернеться до ЄСПЛ

05 серпня 08:42

"Суд" анексованого Криму прийняв рішення про заочний арешт журналістки телеканалу ATR.

 

Кримськотатарська журналістка телеканалу ATR Гульсум Халілова звернеться в Європейський суд з прав людини через відкриту проти неї в анексованому Криму кримінальну справу, передає "Крим.Реалії". Також підконтрольні РФ "правоохоронні органи" окупованого півострова оголосили журналістку в розшук.

"Звичайно ж, цією справою буде займатися Еміль Курбедынов (адвокат Гульсум Халілової – ред.), ми будемо подавати скаргу в Європейський суд з прав людини", – розповіла Халілова.

Журналістка зазначила, що вважає цю кримінальну справу політично мотивованою.

"Треба оголосити, що кримські татари беруть участь у якихось бандформування, треба ж сфальсифікувати більше кримінальних справ щодо корінного народу Криму, який проявляє свою громадянську проукраїнську позицію. Я не вступала ні в які батальйони, я працювала польовим журналістом", – додала Халілова.

Журналістка зазначила, що вона не ховається, а відкрито працює на телеканалі ATR ведучою.

"Я не ховаюся, я тут працюю, мене всі бачать в ефірі телеканалу. Це смішно, як я можу це пояснити? Всі ми знаємо, що після переформатування цивільної блокади Криму, її лідер оголосив про формування батальйону Номана Челебиджихана. Я, з початку громадянської блокади, з 20 вересня 2015 року і до 1 січня 2016 року, до дати формування батальйону, працювала там польовим журналістом. Я щодня виходила з прямими ефірами, сюжетами і розповідала, що відбувається в рамках блокади Криму. Я виключно виконувала свої журналістські обов'язки. Але, мабуть, вони вирішили, що треба тиснути на свободу слова", – сказала Халілова.

Нагадаємо, "Київський районний суд" окупованого Сімферополя заочно заарештував журналістку ATR Гульсум Халілову. Журналістці обрали запобіжний захід у вигляді взяття під варту у разі її затримання в РФ або екстрадиції. Окупаційна влада інкримінують журналістці участь в незаконному збройному формуванні (ст. 208 ч. 2 КК РФ).

У свою чергу прокуратура АР Крим відкрила кримінальну справу за ч. 2 ст. 372 КК України (Притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності) через заочний арешт Халілової.