Справа MH17: слідча група сьогодні назве причетних до трагедії

19 червня 10:52

Першими будуть поінформовані родичі жертв на закритій зустрічі.

 

У Нідерландах сьогодні, 19 червня, Міжнародна слідча група у справі катастрофи літака Boeing 777 рейсу MH17 назве причетних до збиття. Як повідомляє "Укрінформ", імена оприлюднять на пресконференції о 13:00 за місцевим часом (о 14:00 за Києвом).

Пресзустріч відбудеться у місті Ньювегейн. Нідерланди представлятимуть генпрокурор країни Фред Вестербек та голова кримінального відділення нацполіції Вільберт Поллісен. Від України виступатиме перший заступник генпрокурора Дмитро Сторожук. Першими будуть поінформовані родичі жертв на закритій зустрічі.

Раніше ЗМІ Нідерландів неофіційно оприлюднили імена п'ятьох причетних до збиття пасажирського літака над Донбасом. Йдеться про росіян, причетних до перевезення комплексу "Бук" і його запуску, та українця, обвинуваченого у держзраді, який також міг сприяти перевезенню установки. Зокрема, називалися імена Сергія Мучкаєва, Сергія Дубинського, Олега Пулатова та українця Івана Без'язикова.

Вказується, що підозри причетним до катастрофи висунуть після оприлюднення перших чотирьох імен.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року над містом Шахтарськ Донецької області з екранів радарів зник "Боїнг-777", що належав "Малайзійським авіалініям" і здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам – Куала-Лумпур. У катастрофі загинули екіпаж і пасажири літака – усі 298 осіб, зокрема 80 дітей.

Майже через чотири роки, у травні 2018-го, Міжнародна слідча група (JIT) на пресконференції у Гаазі продемонструвала уламки ракети, якою збили літак . Комплекс "Бук", з якого було випущено ракету, належав 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, що базується в російському Курську.

Наступного дня Австралія та Нідерланди офіційно оголосили, що саме Росія несе відповідальність за знищення малайзійського "Боїнгу". Європейська Рада також закликала РФ взяти на себе відповідальність та повністю сприяти всім спробам встановити істину, справедливість і провину конкретних осіб у цьому злочині.

Проте РФ досі заперечує свою причетність до трагедії.