"Справа 2 травня": одеських антимайданівців можуть випустити під заставу

16 серпня 14:05

Суд продовжив арешт Долженкову та Мефьодову.

 

Сергію Долженкову та Євгену Мефьодову, яких підозрюють у сепаратизмі та антидержавній діяльності, продовжили арешт до 12 жовтня, передає "Радіо Свобода". Однак, фігурантів "справи 2 травня" щодо подій в Одесі в 2014 році, можуть відпустити під заставу.

Відповідне рішення 16 серпня ухвалила суддя Центрального районного суду Миколаєва Катерина Лагода. До цього рішення Долженкова та Мефьодова утримували в СІЗО без можливості внесення застави. Попередній термін тримання під вартою спливав саме 16 серпня. Тепер учасників одеських "антимайданівців" можуть випустити, якщо за них внесуть близько 150 тисяч гривень за кожного.

У той же час суд відхилив клопотання народного депутата Миколи Скорика, який хотів взяти на поруки Долженкова. Суддя Лагода заявила, що врахувала рішення Конституційного суду України, який постановив, що підозрюваних в терористичній діяльності можуть не лише тримати в СІЗО, а й відпустити під заставу чи застосувати домашній арешт.

На засіданні суду також були присутні близько 20 одеських активістів, які раніше відвідували судові засідання в справах 2 травня в Одесі.

Нагадаємо, 18 вересня 2017 року Іллічівський міськсуд Чорноморська Одеської області визнав невинними обвинувачених у справі про події 2 травня 2014 року в Одесі у епізоді про масові заворушення на Грецькій площі, вулиці Грецькій і в районі Будинку профспілок.

Суд визнав непереконливою доказову базу, зібрану стороною обвинувачення. Після оголошення вироку під стінами суду почалися сутички активістів, невдоволених його рішенням, із поліцією. Виправданих, їхніх родичів і адвокатів правоохоронці вивезли із залу суду.

Одразу після оголошення вироку співробітники СБУ повідомили про підозру двом з 19-х обвинувачених у справі – Сергію Долженкову і Євгену Мефьодову за ст.110 (замах на територіальну цілісність країни) КК за фактом їхньої участі в акції у Миколаєві навесні 2014 року. Обох чоловіків на 60 діб заарештував Київський районний суд.

У жовтні одеська прокуратура вручила нові підозри фігурантам "справи 2 травня". Долженкову і Мефьодову повідомили про підозру у підготовці до організації масових заворушень.

Масові сутички в Одесі за участю прихильників єдності України і проросійських бойовиків відбулися 2 травня 2014 року. Під час масових заворушень загинули 48 і постраждали близько 250 осіб. Більшість загинула в Будинку профспілок під час пожежі.